Източник: Радио Варна

През месец януари 2013 година най-вероятно ще бъде определена дата, за която ще бъде насрочено делото срещу задържания в Панама български капитан Светлозар Собаджиев.

Очаква се делото да започне в средата на следващата година, съобщи в интервю за Радио Варна председателят на Българската асоциация на морските капитани Димитър Димитров.

Асоциацията организира тримесечна кампания за набиране на средства, необходими за правната защита на капитан Собаджиев. До сега негови роднини, приятели и съвипускници са събрали над 50 хиляди долара, но се необходими още пари.

Капитан Собаджиев е бил разпитан от прокурор, но все още не му е предявено обвинение. Той е изоставен от своя работодател и е измамен от местен адвокат в Панама. Българската асоциация на морските капитани организира кампанията за набиране на средства чрез кратки съобщения с помощта на фондация „Помощ за благотворителността в България".
Кратките съобщения ще се изпращат на номер 17 777 с текст "DMS SOBY". Средствата  ще се привеждат по сметката на асоциацията и оттам ще бъдат изпращани на адвокатите. Допълнително БАМК откри специална сметка за набиране на средства за правната защита на капитан Собаджиев.

Банковата сметка е: Societe Generale Expressbank, Transportna branch, Varna, Bulgaria

BIC: TTBB BG 22

IBAN: BG51 TTBB 9400 5525 7756 73 USD

Holder: Bulgarian Ship Masters Association

Теглене на средства се извършва с решение на Управителния съвет на БАМК и съгласието на семейството. През определени периоди ще бъде правен отчет за изразходването на набраните средства, уточняват от Българската асоциация на морските капитани.