Обвинението в тероризъм срещу трима сирийски граждани се опира най-вече в снимките, намерени в мобилните им телефони, както и в разговорите и комуникацията по интернет, проведени с устройствата. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БиТиВи.

Припомняме, вчера от прокуратурата обявиха, че е внесен първият в България обвинителен акт за тероризъм срещу Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим. Малко по-късно самата Румяна Арнаудова даде пресконференция, на която съобщи новината.

Съдим трима сирийци за тероризъм
Обновена

Съдим трима сирийци за тероризъм

Това е първото дело за тероризъм у нас

Абдулхамид, Фади и Ясим бяха заловени при опит да преминат в Турция през зелената граница край Свиленград в началото на февруари тази година. Според обвинението тяхната цел е била да стигнат до Сирия, където да се влеят в редиците на „Ислямска държава”.

Според Арнаудова тримата имали снимки, „които категорично показват намерението им да се включат в бойните редици на „Ислямска държава” или „Мюсюлмански братя”.

Към момента на залавянето си тримата са имали статут на бежанци в Германия. На този етап обаче прокуратурата не разполага с информация по какъв ред и на основата на какви доказателства те са получили този статут. В случая, Германия не ни е предоставила такава информация.

„И тримата сирийски граждани се възползват от правото си да не дават обяснения”, посочи още Арнаудова.

Именно бежанският им статут позволява придвижването им свободно на територията на Европейския съюз и на България.
Едва когато се установяват тези лица при опит да напуснат страната нелегално и службите установяват съдържанието на телефоните им.

„Тогава се установява, че тези лица представляват терористи според съдържанието на Наказателния кодекс”, посочи Арнаудова.

Делото стартира само след 10 дни.