Стефан Софиянски Кметът на столицата Стефан Софиянски обединява столичните болници в Медицински холдинг. На среща с лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” той представи структурата и философията на новата структура.

Според него така населението не само от София, но и от страната ще може да получи по-квалифицирана и добра медицинска помощ.

През миналата година над 2 милиона пациенти са потърсили помощта на 45-те здравни заведения в София. Анализът на демографската ситуация показва, че всяка година възрастното население се увеличава, което реално ще натовари здравната система с по-големи средства за лечението и наблюдението на възрастните хора.

С обединението на здравните заведения Софиянски иска лечението на столичани да бъде разпределено по звена. Той подчерта, че се търси не намаляване, а оптимизиране на вътрешните разходи на здравната система на базата на разделяне на медицинската от немедицинската дейност.

Здравният холдинг има назначен вече Надзорен съвет, предстои изборът и на Управителен съвет. Новата структура ще има общо счетоводство и общи правни услуги. Отделно звено ще снабдява с консумативи и лекарства здравните заведения, с което медицинските управители ще се освободят от задълженията да се грижат за битовата издръжка.

В София ще бъдат изградени и няколко хосписа. Предстои и създаването на Общински здравноосигурителен фонд.

Синдикатите като цяло одобриха идеята, но поставиха въпроса за изграждането на информационна система.

Председателят на КНСБ доктор Желязко Христов коментира, че идеята на столичния кмет е за оптимизация не през механика, не през рушене, а през такива инструменти, които да доведат до по-добра ефективност.

Вие сте един от малкото кметове в страната, който говори за звено за иновационни решения, каза още Христов. Такова звено към общинското здравеопазване трябва да концентрира научния потенциал, подчерта председателят на КНСБ.