Софиянци масово се оплакват от лош холестерол и липса на енергия. До този извод са стигнали специалисти на базата на резултати от проучване на здравето на българина. То е направено от Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки.

Проучването е част от Националната кампания "За нашето здраве", която е подкрепена и от Българския фармацевтичен съюз. Проучването е обхванало 5000 души от цялата страна.

Експертът от Асоциацията на хранителните добавки Любомир Остев обясни, цитиран от БНР, че факторите, които вредят и се свързват пряко с начина на живот на софиянци, са ежедневният стрес, пушенето и неправилното хранене.

Експертът намира за притеснителен факта, че 33,7 % от младите хора до 25-годишна възраст в София пушат.

Проучването е установило, че младите хора до 25 години не се хранят правилно, пушат и пият алкохол. Те признават, че са обездвижени, но нямат наднормено тегло. При хората над 35-годишна възраст обаче този фактор придобива други измерения. 30 % от тях признават, че имат проблем с килограмите.

Експертът Любомир Остев коментира, че най-здравословно живеят хората между 46 и 65 години. Той препоръча повече движение и полезна храна, както и по-честа консумация на риба.