На 14-и май около 200 дерматолози ще преглеждат безплатно за рак на кожата и меланом, като те ще осъществяват профилактика - т.е. ще обърнат внимание на бенките по кожата и в рамките на 2-3 седмици ще обобщат резултатите.

Това стана ясно на брифинг на Българското дерматологично дружество в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология, част от кампанията „Евромеланома" за превенция на рака на кожата, провеждаща се за девети път. Традиционно тя се организира в 20-25 държави.

Годишната заболеваемост от рак на кожата в Европа е от 20 до 100 новозаболели случая от 100 000 души, при меланома броят е по-малък", заяви доц. Гриша Матеев, секретар на Българското дерматологично дружество.
Той отчита положителния резултат от провеждането на националната профилактична програма, позовавайки се на факта, че за 9 години са убедили българския гражданин, че от рак на кожата може да се умре и той е сериозен и опасен. Повишила се е и здравната култура на българите и хората са започнали да се преглеждат не само в рамките на кампанията.

Благодарение на лекарите и медиите българските пациенти вече знаят, че всяка бенка, която променя формата или цвета си, трябва да бъде отстранена.

Детската евромеланома е тръпката на доц. Румяна Янкова, член на ръководството на Българското дерматологично дружество. Именно поради това усилията са насочени в изостряне вниманието на родителите за това, което се случва с детската кожа.
Меланомът е един от най-злокачествените тумори", заяви доц. Янкова. Тя обясни, че един от факторите, провокиращи меланома е свързан със слънчевите изгаряния в детството. Голям процент от пациентите съобщавали за тези факти. Неслучайно дерматолозите насочват вниманието си към децата.

Доц. Янкова забелязва, че има съпричастност на обществеността и разбиране от страна на родителите, че децата наистина са най-уязвимата група и техните клетки са много лесно раними. В горещите дни на местата, където потните жлези изливат потта, след 10-15 минути вече сме лишени от защитата на слънцезащитните препарати.

Според доц. Янкова няма опасност децата да бъдат лишени от синтеза на Витамин D, тъй като в нашите географски ширини слънцето е достатъчно много.

Доц. Яна Казанджиева представи статистически данни, според които 80% от времето, прекарано на слънце през живота ни е преди да навършим 18 години. 55% от родителите прекарват повече от 4 часа на плажа с децата си. 50% от майките нанасят фотозащитен продукт 2 пъти дневно, а само 20% го нанасят повторно след къпане.

UVB-лъчите изгарят кожата и това действа като аларма. Нанасянето е 15-20 минути преди излагане на слънце, повторното нанасяне е след 2 часа, ако сме още на слънце. Фотозащитните средства са само една част от цялостната програма за фотопротекция.

От Българското дерматологично дружество съветват пациентите да не чакат да бъдат прегледани от кампания на кампания от специалист дерматолог, а сами да търсят помощ, когато забележат образувания, за да може заболяването да бъде хванато навреме.

Във връзка с модата по солариумите, лекарите отчитат, че борбата срещу тази индустрия е трудна. Въпреки това, те отчетоха като положителен факт, че има и индустрия за произвеждане на слънцезащитни облекла за деца.

За пример беше дадена американската практика, в която собствениците на соларни студия имат един допълнителен данък, който плащат - т. нар. здравна такса.
От друга страна, на малолетните и непълнолетните лица принципно е забранено да придобиват тен от изкуствен източник. Налице е и препоръка за информирано съгласие, което означава, че желаещият да се възползва от тази услуга, освобождава от отговорност собственика, след като се е запознал с опасностите.

Все пак, специалистите допускат и употребата на изкуствени източници, в случай на заболявания, които се лекуват така. Те обаче подчертават, че подобно лечение се осъществява контролирано.