Приключи проверката на Специализираната прокуратурата по сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев, съобщава Нова телевизия.

Говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев посочи, че е постановен отказ от образуване на досъдебно производство. Наблюдаващият прокурор по проверката е установил, че няма данни за извършено престъпление от страна обвинител №1.

НСлС препрати сигнала на Рашков към Спецпрокуратурата

НСлС препрати сигнала на Рашков към Спецпрокуратурата

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства

Копие от постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство е било изпратено и до МВР министъра. Към момента не е постъпвала жалба от негова страна заради отказа, за да се извърши инстанционен контрол.

При проверката са били снети обяснения от магистрати към Спецпрокуратурата и служители на дирекция "Публична комуникация" към админситрацията на главния прокурор. Събрани са били и съответните документи.

Припомняме, през юли служебният вътрешен министър Бойко Рашков изпрати до Националната следствена служба сигнал, с който искаше разследване на главния прокурор Иван Гешев. От там обаче препратиха сигнала до Спецпрокуратурата. 

Сред аргументите за искането на Рашков беше и избирателното публикуване на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства.

При сезирането на спецпрокуратурата в края на юли той посочи три случая - записи, за които се твърди, че съдържат гласа на президента Радев, записи на намиращия се в Дубай Васил Божков с политици и журналисти и чатовете между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Сигналът на Бойко Рашков за Гешев разпределен на случаен принцип

Сигналът на Бойко Рашков за Гешев разпределен на случаен принцип

Рашков може да обжалва пред Апелативната специализирана прокуратура