3-годишна условна присъда получи петричанинът Стоян Узунов - Жежо за разпространение на наркотици. Специализираният наказателен съд се смили над него, тъй като трябва да се грижи за своите 2 деца и за тези на починалия си брат Георги Узунов, който също е имал криминални прояви.

Жежо се жалва пред Темида, че само за два месеца е изгубил баща си и брат си. Той поиска да бъде помилван, тъй като освен за децата, трябва да се грижи и за болната си майка, която не издържала психически.

Осъденият обаче ще има и изпитателен срок от 5 години. Магистратите му напомниха, че ако през този период се провини и бъде осъден за каквото и да е деяние, тези 5 години ще станат ефективни и ще бъдат прибавени към присъдата му. Узунов ще трябва да заплати глоба от 7 000 лв., както и разноските по делото в размер на 914 лв.

Според Специализираната прокуратура е била сформирана организирана престъпна група (ОПГ), в която освен Стоян Узунов са участвали и брат му Георги Узунов, смятан за ръководител на групата, Марин Милушев и куриерът им Ангел Илиев. Според обвинителния акт престъпната група е създадена на 1 януари 2010 година и е действала в района на петричкото село Тополница.

Припомняме, наркогрупата, действала в района на петричкото село Тополница, беше неутрализирана на ГКПП-Кулата, при опит да извършат трафик на 370 грама хероин в Гърция през 2010 г. Тогава антимафиотите арестуваха двамата братя Узунови и Марин Милуше на метри след бариерата на българо-гръцкия граничен пункт Кулата.

Прокурорът по делото Георги Мойсев поиска наказание за Стоянов в размер на 4 години лишаване от свобода и глоба в размер на 20 000 лв.

Според адвоката на подсъдимия обаче по делото не са събрани достатъчно доказателства, които да потвърждават обвинението. Поради това, той поиска клиентът му да бъде оправдан. Според защитата нито показанията на свидетелите, нито от приложените разузнавателни средства е станало ясно кога е създадена престъпната група, както и в какъв период е действала.

В крайна сметка Узунов бе признат за виновен в това, че на 31 юли 2010 г. в с. Марикостиново, Петричко, е разпространил 22,796 гр. хероин на двама гръцки граждани. Магистратите го оправдаха по обвинението, че на 18 юли 2010 г. е разпространил  29,73 гр. марихуана и хероин на стойност 2 874 лв.

Според съдиите няма доказателства за участието на Жежо в ОПГ, тъй като не са установени връзки с останалите членове на групата.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд. Съдът измени и мярката му от парична гаранция в подписка и отмени забраната му за напускане на страната.