Полицията в Бургас задържа трима иманяри с около 300 антични предмета и два металотърсача, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Между артефактите изпъкват три антични предмета.

Първият - фигура на кон, изработена от злато.
Вторият - статуетка на древногръцкия титан Атлас, изработена от злато.
Третият - погребална златна ура под формата на ваза с доста орнаменти.

Снимка 357328

Източник: ОДМВР - Бургас

Специализираната полицейска акция е извършена на 17 май, четвъртък, от служители от група "Противодействие на кражби и противозаконно отнемане на МПС и трафик на културно-исторически ценности" към отдел "Криминална полиция" при ОДМВР - Бургас и Пето Районно управление - Бургас.

В хода на акцията за срок до 24 часа са задържани трима души - 35-годишният мъж Станимир Неделчев и неговата съпруга, която е руска гражданка и е временно пребиваваща в България. Арестуван е и Александър Галчев. И тримата са бургазлии, пише "24 часа".

Снимка 357330

Източник: ОДМВР - Бургас

Акцията протекла под прикритие - полицаите се представили за купувачи на антики. Когато осъществили връзка с иманярите и видели антиките, цивилните полицаи закопчали престъпниците.

В резултат на действията са намерени и иззети общо около 300 антични предмета и два металотърсача.

Предстои по случая да се назначи съдебно-археологическа експертиза на иззетите веществени доказателства, така че да се установи техният произход и кога са изработени. Трябва да се направи и оценка на себестойността им.

Снимка 357324

Източник: ОДМВР - Бургас