Заместник главен прокурор при ВКП Пенка Богданова отмени постановлението на Апелативната прокуратура в София, с което беше образувано наказателното производство срещу главния архитект на София Здравко Здравков.

Припомняме, на 21 май, понеделник, Апелативната прокуратура в София образува наказателно производство заради отказа му да изпълни съдебно решение, което дава зелена светлина за строителството на небостъргач в столичния квартал "Стрелбище".
Заради отказа си да изпълни съдебно решение и да придвижи строителството на небостъргача, Здравков е глобяван два пъти - веднъж с 1 000 лева и веднъж с 13 000 лева.

След служба проверка по сигнал на Софийската градска прокуратура, с постановление от днес, 23 май, Богданова отменя постановлението на прокурор Стойчо Ненков от Апелативна прокуратура в София от 9 май тази година, с което е образувано досъдебното производство срещу Здравков за престъпление по чл. 296 НК.

Прокуратурата оспори даването на имот от СОС за небостъргач

Прокуратурата оспори даването на имот от СОС за небостъргач

Иска замяната от 2006 г. да бъде обявена за нищожна

Чл. 296 от НК гласи:

(1) Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита от домашното насилие или Европейска заповед за защита, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева.

(2) Който с цел да попречи или да осуети изпълнението на съдебно решение унищожи, повреди, укрие или отчужди вещ, за която се отнася това решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от хиляда до десет хиляди лева, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление.

(3) Който наруши забрана за посещение на спортни мероприятия в страната или в чужбина, в срока на забраната, наложена по реда на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация.

Прокуратурата да провери зам.-министър Йовев за небостъргача в "Лозенец"

Прокуратурата да провери зам.-министър Йовев за небостъргача в "Лозенец"

Искането е изпратено и до 18 институции от Инициативен комитет "Лозенец"

Според проверката и анализ на събраните материали е установено, че Апелативната прокуратура в София се е произнесла при неизяснена фактическа обстановка.
Това не позволявало да се направи обоснован извод относно това дали е налице наложено административно наказание за същото деяние.

Затова зам. главният прокурор е указал на Софийската района прокуратура да извърши допълнителна проверка по случая.

Това постановление на прокурор Ненков, както и друго постановление от 11 април тази година, са отменени и поради допуснати съществени нарушения на процесуалния закон.

Първото нарушение - въпреки че от 9 август 2016 година разпоредбата на чл. 213, ал. 2 НПК е отменена и горестоящ прокурор няма право да указва на по-ниска по степен прокуратура да образува досъдебно производство, с постановление от 11 април той е разпоредил на СРП да образува дело.

Второто нарушение - въпреки че от 5 ноември 2017 г. действа новата разпоредба на чл. 214, ал. 3 НПК, според която в акта за образуване на досъдебно производство не се посочват имената на лицето (а само престъплението), с постановлението от 9 май прокурорът от АП София е образувал делото срещу конкретно лице.

Понеже тези пропуски поставят въпроса дали е налице задълбочено познаване на актуалното законодателство, Богданова е изпратила копие от постановлението на административния ръководител на Апелативната прокуратура в София, с което иска преценка дали да се изготви предложение за извънредно атестиране на прокурор Ненков.

Съобразно Закона за съдебната власт, атестирането на магистрат се извършва при наличие на данни за трайно влошаване на качеството на работата му.

Столичани с петиция срещу застрояването на градинка в кв. "Стрелбище"

Столичани с петиция срещу застрояването на градинка в кв. "Стрелбище"

Петицията е срещу строеж на небостъргач

Междувременно стана ясно, че столичните общински съветници събират пари, за да платят глобата на Здравков от 13 000 лева, която му беше наложена от Върховния административен съд за отказа си да пусне строежа на 44-етажна сграда на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" в квартал "Стрелбище". Мотивът на Здравков да не разреши стоежа беше, че теренът е отреден за озеленяване според Общия устройствен план на Столична община, приет от СОС 2009 г.

Срокът за плащането на глобата на Здравков изтича в петък.

Инициативата за събирането на парите за глобата на архитекта е на ГЕРБ.

По-рано днес от Коалиция Сердика (АБВ, Български социалдемократи, Нормална държава) заявиха, че са взели решение да не участват в "този цирк".

"Ние сме против двойния аршин, с който се мерят строежите в София", пишат от коалицията.

Според коалицията по доклада на Здравков са одобрени планове за 215-метров небостъргач на Лозенския хълм и 80-метрова сграда до самите блокове в "Борово". Друг доклад предлагал одобряване на допълнително строителство на Гаранти Коза в "Младост". Заповед на Здравков също така оправдавала и продължаващия строеж на 120-метров мастодонт на Кръста в "Лозенец".

"Но изведнъж спирането на един строеж в "Стрелбище" го прави герой в защитата на София", недоумяват от съветниците.

Според тях Здравков защитавал общия устройствен план, но само за квартал "Стрелбище", защото в "Лозенец" и "Борово" планът сочил, че сградите могат да имат максимална височина съответно от 26 и 20 метра.

"Той защитавал зелените площи, но не ги защитава из цяла София след като по негово предложение падна законовата защита за много от междублоковите пространства на града... Ние отказваме да участваме в такъв избирателен пиар, без последователна защита на обществения интерес във всички тези случаи."

АБВ срещу велоалеите и небостъргачите в София

АБВ срещу велоалеите и небостъргачите в София

Софиянци се дразнят от проекта за велоалеите и небостъргачите