Излишна истерия се нагнетява в последните дни около състоянието на НЗОК. Тази позиция изрази в кулоарите на НС червеният депутат Емил Райнов.

Тази ситуация на него му прилича на това, което се е случило с банките. Райнов е изненадан от непознаването на процедурата по внасяне на актуализация на бюджета на НЗОК от страна на депутатите от опозицията - Касата предлага, Министерството на здравеопазването вкарва предложението за актуализация и оттам нататък Министерски съвет решава ще има ли такава или не. В момента ние в НС чакаме да видим какво ще вкара МС, подчерта социалистът. Към днешна дата Касата е редовен платец, посочи Райнов по повод опасенията, че касата е на дефицит.
Към днешна дата касата плаща всичко на болниците, което са заработили, изтъкна той. По думите му твърденията, че НЗОК е на фалит, създават нездрава обстановка.

Ще подкрепим решението на МС, така той отговори на въпроса мандатоносителят БСП смята ли, че е нужна актуализация на бюджета на НЗОК.
Червените очакват МС да види какви са проблемите, налагат ли се промени в бюджета на касата и от къде да се вземат пари.

Междувременно, на влизане в централата на БСП за заседание на Изпълнителното бюро на партията, шефът на парламентарната група Атанас Мерджанов коментира, че актуализация на бюджета на Здравната каса ще има само по предложение на Министерски съвет.

Той обърна още внимание на факта, че това заседание е редовно, а причината то да се провежда днес е липсата на разговори в обичайния вторник. Разширяване на коалицията и смяна на името на столетницата не са обсъждани до момента теми на заседанията на ръководството на партията, стана ясно още от думите на Мерджанов.

По отношение на корекциите на бюджета на държавата, в частност на парите на Здравната каса, социалистът посочи, че щом към този момент правителството е преценило, че няма основания за необходима актуализация, то това трябва да се зачете.