500 лева парична гаранция за таксиджията, бил полицай. Това разпоредиха окончателно магистратите от Софийския градски съд, който се явява втора инстанция по случая.

Градските магистрати отмениха разпоредбата на колегите си от Районния съд, които бяха преценили, че 46-годишния Борис Тасев заслужава най-тежката мярка "задържане под стража" за това, че е посегнал на служител на реда.

Припомняме, неотдавна в центъра на столицата Тасев влезе във физическа саморазправа с катаджия, който го спрял за проверка заедно с двама свои колеги. След избухнала вербална разпра се стигна и до саморазправа като според обвинението Тасев, който е и бивш служител в СДВР, е нанесъл телесна повреда на униформен от "Пътна полиция".

Тасев е съден за убийство през 1999 г. Той е освободен предсрочно през 2005 година и е напълно реабилитиран заради добро поведение.

Днес пред съда бившият полицай представи в своя защита както добри личностни характеристики, така и грамоти за отлични постижения на двете си деца. "Много Ви моля, имам семейство, тази мярка с нищо не съм я заслужил", обърна се Тасев към съда в присъствието на семейството си в съдебната зала.

Защитата на таксиджията оспори формулировката на обвинението, тъй като тежка телесна повреда можело да има, когато имало анатомични прониквания по кожата или органите на пострадало лице или нарушение на функциите на органите.
Според експертизите, изготвени за състоянието на пострадалия полицай, нямало данни за тежък травматизъм, като било отделено повече място за това с какво е бил облечен полицаят, отколкото за това какви наранявания е получил.

Адвокатите на Тасев признаха, че посегателството срещу служител с пагони е много тежко нарушение във всяка демократична държава, но допуснаха, че техният клиент е бил неоснователно физически малтретиран. Юристите прецениха, че ако проверката наистина е започнала, защото Тасев е бил паркирал на пешеходна пътека, то това не било основание служители на реда да го травмират.

В крайна сметка съдебният състав намери мотивите на районния съд за наличие на лоши характеристически данни за недостатъчни. Реабилитацията заличава последиците от осъждането, но не е достатъчно основание да се смята, че шофьорът може да извърши друго престъпление, прецени съдът.

Постановлението е окончателно, а гаранцията трябва да бъде заплатена в рамките на 7 дни.