Стабилно е състояните на пострадалите от тежката верижна катастрофа в тунела „Витиня". Те са настанени в две софийски болници - „Пирогов" и в болница „Света Анна", съобщи Нова телевизия.

Шест души са настанени в „Пирогов", от които един е за лицево-челюстна хирургия, един - за детска неврохирургия и четирима души за травматологичните клиники, обясни пред травматологът доц. Асен Балтов. Тяхното състояние е стабилно, на трима предстоят операции.

Припомняме, при тежка катастрофа с участието на десетки коли в тунела „Витиня" на магистрала "Хемус" трима души загинаха, а 14 бяха ранени, като сред тях е дете и бременна жена. Инцидентът предизвика километрично задръстване, в което попада и линейка с донор, бързаща за животоспасяваща операция.

Наложи се колите да бъдат изваждани от тунела, движението беше преустановено, а трафикът в продължение на часове се пренасочваше по стария път между София и Ботевград.

Движението през тунела „Витиня" бе възстановено над 13 часа след тежката катастрофа.

Според МВР причина за инцидента е несъобразена скорост и неспазване на дистанция. Очевидци обаче твърдят, че в продължение на няколко километра преди тунела е имало разлято гориво.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Търси се основната причина за катастрофата.

Движението в тунела е нормално и пътят е отворен. Това е станало около 2.00 часа през нощта.

Създадена е организация тежкотоварните автомобили да бъдат пренасочени в посока Варна. Именно затова движението не е натоварено.