Родителите на 8-годишното дете, което миналата седмица почина пред болницата в Разград, ще си търсят правата в съда. Това заяви бащата Бедихан пред НоваТВ.

На 28-ми декември вместо да посрещне рожден ден, момченцето почина пред Спешното отделение на разградската болница. По първоначална информация детето се е нуждаело от спешна операция, но поради липсата на детски хирург е пренасочено към Варна, която е на 130 километра. Детето и родителите му обаче изобщо не са успели да тръгнат.

„На 28 декември детето се оплака, че го боли стомаха и повърна няколко пъти", разказва бащата Бедихан.  Неразположението на детето се появило около 09:00 часа сутринта. Около 15:30 часа семейството тръгнало за болницата в Разград.

„Докторът погледна детето и каза: „Направо сте за Варна!", продължава разказа си бащата. „Поискахме линейка, но ни казаха, че много трудно ще намерим. Да тръгваме", разказва майката Гюлтен.

Именно Варна е най-близкото населено място, в което има детски хирург. На паркинга пред болницата обаче детето се влошава и родителите отново влизат в лечебното заведение. Тогава лекарите се опитали отново да дадат медицинска помощ на детето, но въпреки това то починало.

Родителите обаче смятат, че вината за случилото се е в лекарите, които не са реагирали адекватно.

Ще заведем дело, ако трябва до София ще стигне работата", заканва се почерненият баща.

„Случаят тепърва се разследва. Работната диагноза е илеус, но е имало още изследвания, които е трябвало да се направят", заяви д-р Гечо Жеков, изпълнителен директор на болницата в Разград. „Не е било нужно да се оперира. А и това не може да се развие за няколко часа", смята още той.

„Алгоритъмът на лечението на едно заболяване е клиничната пътека. Нямаме детски хирург и насочваме децата към Варна", допълни д-р Жеков.

Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в този случай има два проблема.

„Първо не е оказана достатъчна и навременна медицинска помощ и второ - медицинският стандарт по обща хирургия и детска хирургия забраняват на хирурзите в Разград да оперират деца. Ако го оперира и се стигне до най-лошото, директно заминава в затвора", заяви д-р Кацаров.

В България обаче 90% от болниците не разполагат с детски хирург.

„Преди две години детенце в Кърджали почина от апендицит, въпреки че всеки лекар би могъл да го оперира", обясни д-р Кацаров. Освен това по думите му токсичният колит е лечимо заболяване. В повечето случаи дори не се налага операция. Така че, може би и в случая от Разград детето е било лечимо.

По-късно от Министерството на здравеопазвнето съобщиха, че министър Петър Москов и заместникът му д-р Ваньо Шарков лично ще посетят болница "Св. Иван Рилски" в Разград, придружени от националния консултант по хирургия проф. д-р Красимир Иванов.