Общинските съветници от БСП в София ще настояват да бъде създаден фонд за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми, които живеят в столицата.

Според тях средства за това могат да се вземат от бюджета за 2015-а година. Финансовата помощ за семействата се предвижда да бъде в размер на 2000 лева, посочва Милка Христова, председател на групата от БСП в Столичния общински съвет.

На 12-и февруари предстои приемането на бюджета на Столичната община за 2015-а година. От БСП считат, че сега е моментът тази идея да бъде разгледана.

Силно се надяваме, че програмата ще бъде приета и финансовото обезпечаване за тази програма и за фонда ще бъдат гласувани с бюджета за 2015-а година. Тази програма я създаваме по инициатива на фондация "Искам бебе" на сдружение "Зачатие". С тяхно съдействие вече има учредени такива фондове в над 40 общини в нашата страна.

Радина Велчева, председател на Фондация "Искам бебе", определи като изключително важно общинските фондове, които допълват държавния такъв. Всяка една община се радва след година финансиране на своите бебета. Дай Боже повече да са такива в София", каза Велчева.

Припомняме, в повече от 30 общински града в страната работи програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.