Районната прокуратура в Горна Оряховица е отправила искане до съда още на 10 февруари 2012 г. за задължително настаняване в лечебно заведение на стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков.

Мотивите на прокуратурата са били постъпили множество жалби от страна на Петков срещу негови съседи. При извършените проверки обаче се оказало, че вероятно той страда от психично заболяване и се нуждае от лечение, тъй като е опасен за себе си и околните.

Съдът е постановил принудително довеждане на Петков в психиатрична клиника.

На 15 март 2012 г. е планирана специална операция с участието на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) и Института по психология на МВР за задържането и довеждането му в съдебно заседание. По разпореждане на главния секретар на МВР Калин Георгиев операцията не е реализирана.

Образуваното в Районния съд в Горна Оряховица производство за настаняване и лечение е прекратено от съда на 30 март 2012 г., след двукратни опити Петков да бъде принудително доведен и изслушан от съдебен състав.

На 16 октомври 2013 г. Районната прокуратура в Горна Оряховица е образувала досъдебно производство срещу Петков за това, че е държал в дома си в Лясковец огнестрелни оръжия - един ловен автомат, една ловна пушка и две ловни карабини, без да има надлежно разрешение.

Вчера (13 март) прокуратурата в Горна Оряховица е уведомена за подаден сигнал в местната полиция от Николай Кожухаров, директор в СОУ „М. Райкович" в Лясковец. В сигнала е посочено, че Петко Петков е отправил заплахи и закани за физическа саморазправа с ученици от гореспоменатото училище и със самия директор, като е подчертал, че е ловец от 10 г. Дворът на училището граничи с двора на имота на самия Петков.

Районната прокуратура незабавно е поискала даване на разрешение от районния съд за извършване на претърсване и изземване в дома на Петков - за откриване и изземване на огнестрелните оръжия и други предмети. В хода на разследването са събрани доказателства за емоционалната нестабилност на Петко Петков (враждебни нагласи и неадекватни междуличностни отношения).

Вчера районният съд в Горна Оряховица е дал разрешение за исканото претърсване и изземване, което е изпратено на разследващия орган за изпълнение.

Предвид емоционалното и психическото състояние на Петков - отправените от него заплахи за саморазправа с ученици, както и доказателствата за държани от него огнестрелни оръжия, е оценена високата степен на риск и необходимостта от провеждане на спешни действия. Създадена е организация за подпомагане на разследващите с допълнителен брой служители на МВР, като по разпореждане на ръководството на министерството на място са изпратени и служители на СОБТ.

Днес при опит да се започне претърсване в дома на Петков, той е оказал съпротива, като е произвел изстрели срещу полицейските служители, дошли на място.

Пострадали са четирима полицейски служители, като един от тях е загинал.

Окръжната прокуратура във Велико Търново е започнала досъдебно производство срещу Петко Петков за убийство на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата. В момента се провеждат интензивни следствени действия, разпитват се свидетели, извършват се огледи на местопроизшествието, назначени са експертизи.