Студенти от Асоциацията на студентите по медицина в България дариха средства за лечение на болна от анорексия жена и по този начин й помогнаха да започне лечение.

Бъдещите лекари организираха и проведоха благотворителен концерт, посветен на борбата с хранителните разстройства, с помощта на който успяха да съберат необходимите средства.

Веднага след провеждането на необходимите консултации със специалисти, 33-годишната Христина Косева ще започне лечението си по програма в специализирания център за хранителни разстройства на Токуда Болница София, съобщават от лечебното заведение.

Анорексията е едно от най-опасните заболявания, което е свързано с отказ от храна и често има фатален край. Смята се, че у нас засегнати от хранителни разстройства са между 200 и 400 хиляди души.

„Необходимо е хората да знаят повече за проблема, за симптомите на болестта и психологически и измерения, за да мога да я победят", посочи Явора Стоилова, майка на талантливата художничка Василия Стоилова, жертва на коварната болест и вдъхновител на създаването на Центъра за лечение на хранителни разстройства в болницата.

В него  комплексно се лекуват анорексия, булимия и други форми на хранителни разстройства. Центърът бе открит на 15 октомври и до сега през консултациите с психиатър, гастроентеролози, ендокринолози и други специалисти са преминали над 45 души.

Христина Косева  e преживява няколко тежки периода на болестта, включително будна кома. Тя е майка на 8-годишно дете и решава, че трябва да се бори, най-малко в неговото име.  „Проблемът на повечето болни от анорексия е, че те самите не осъзнават и отричат съществуването на болестта, както правех и аз самата" , сподели Христина.