Снимка Днес на заседание Висшият съдебен съвет взе единодушно решение за сваляне имунитета и отстраняване от длъжност на Христо Станчев– следовател от Столичната следствена служба, който при операция на НСБОП бе заловен в момент на получаване на подкуп в размер на 4 500 евро. Един от представителите на следствието не е участвал в гласуването.

На заседанието присъства и самият Станчев. Неговата адвокатка Ани Крулева не беше допусната в сградата, както обясни тя, след “реплика на главния прокурор Никола Филчев”, съобщава БНР.

На конституционното право на защита се е позовала, за да иска да остане в залата Ани Крулева. Репликата на Филчев е била “Хайде да не се циганим”, а неговото обяснение и на шефа на ВКС Иван Григоров е било, че досега нямало такава практика.

Искането на Никола Филчев било на равнище по-ниско от начинаещ оперативен работник, каза Крулева.
В искането са се преиначавали фактите, сочело се, че в протокола за изземване на парите пишело, че ръцете на двамата, които са ги получили, са били оцветени. Крулева беше категорична, че няма данни за оцветяване на ръцете нито на Станчев, нито на адвоката Георги Ангелов.

Дори и в свидетелските показания на бизнесмена Янчев се преразказвали опосредствени разговори между него и адвоката, обясни още защитничката на Христо Станчев. Самият Станчев пък не познавал делата на бизнесмена Янчев.

Едно от тях два пъти било приключено с мнение за прекратяване, но било връщано за доразследване от прокурор от районната прокуратура, която освен това абсолютно неоснователно е отстранила следователя Христов, който за първи път поискал прекратяване на делото срещу Янчев.
Припомняме, след сигнала на бизнесмена Янчев Христо Станчев беше заловен в момент на получаване на подкупа.