Таня Андреева увери, че е свършила своята работа като здравен министър.

„В момента върви законовата процедура по изработване на становище от Министерството на финансите, което ще даде вариант за това как да се случи актуализацията и най-важното - откъде да се вземат парите", обясни пред журналисти тя.

„В тази страна има закони, има процедури, по които минава всяко едно нещо, което изисква допълнителен ресурс", заяви Андреева. В момента тече процедура по изработване на становище от Министерството на финансите и здравният министър се надява на следващото заседание на Министерския съвет този акт да се гледа.

Да не истеризираме, призова Андреева, убедена, че касата има пари да заплаща за дейност. Надлимитната дейност действително не е заплатена и здравният министър е изпратил запитване относно причините.
„Прави впечатление, че страдат предимно държавните болници, на които аз съм принципал", посочи тя. В понеделник или вторник НЗОК трябва да отговори на Андреева.

Тя изтъкна, че е важно да се осигурят средства до края на годината. По думите й, става въпрос не за финансов ресурс, който трябва да се намери, защото не достига на Касата в момента. Това е финансов ресурс, за да се обезпечи заплащането на медицинската дейност в края на годината.

Здравният министър припомни, че миналата година, през септември ситуацията била същата, като тогава дори било много по-страшно. Касата нямала никакъв финансов ресурс.

Намерението на синдикати, работодатели и БЛС за напускане на надзора на касата и същевременно преустановяване на лекарската дейност, Андреева коментира като нещо обичайно.
Всяка година се случва едно и също", отсече здравният министър. По думите й всяка година се случва едно и също, а причината била, че „Касата няма никакъв ресурс като резерв, като буфер, който да псорещне по-високата нужда от по-големия обем дейност, който в годините се очертава".

През 2010 г. над 50 лечебни заведения са открити, които струват на бюджета на НЗОК над 150 млн. Редица дейности са се прехвърлили в касата, които струват на касата над 350 млн.

Има средства за Фонда за лечение на деца, като Андреева увери, че ще се намерят пари.  Към 1-ви юли фондът е изразходил 5 млн. и има още 5 млн. , с  които той разполага. Успоредно на това, в централния бюджет на Министерството на здравеопазването има средства, които могат да бъдат използвани именно за този фонд и за ин витро фонда. Със средства от фонда ще бъдат заплащани и медикаменти  на децата с онкохематологични заболявания.

Липсващите пари в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъдат осигурени и от икономии на разходите на други министерства и държавни ведомства в рамките на сегашния бюджет. Тази идея сподели от своя страна пред журналисти в парламента министърът на финансите Петър Чобанов по отношение на кризата в Здравната каса.

Най-вероятно ще има актуализация на бюджета на НЗОК обаче, защото това е политическата воля", посочи Чобанов. Той напомни, че политическите лидери на най-големите партии казаха - „трябва да има актуализация".

Има разлика между това дали е необходимо и това дали ще има актуализация на бюджета на Здравната каса", подчерта финансовият министър. По думите му дефицитът в бюджета на НЗОК към края на май се отклонява с малко спрямо показателите през изминалата година. „Има ясна политическа воля да бъде актуализирана касата, за да се гарантира спокойствието както на пациентите, така и в целия сектор здравеопазване", отбеляза още Петър Чобанов, но призова да се изчака първо предложението на Министерски съвет.