Днес е Световният ден за борба с туберкулозата.

1,5 милиона души годишно умират от заболяването. Туберкулозата е втората по смъртност инфекциозна болест след СПИН.

Всяка година 9 милиона души се разболяват от туберкулоза.
Тази година Световният ден за борба с туберкулозата поставя акцента върху децата. При тях болестта често остава незабелязана, защото симптомите й се откриват трудно. На туберкулозата в детска възраст се отделя малко внимание в програмите за обществено здравеопазване, предупреждава Международният съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания.

На 24 март 1882 г. немският учен Робърт Кох изолира и описва бактерията-причинител на "жълтата гостенка". За откритието си Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г.. По решение на СЗО в негова чест 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата.

Най-важно за профилактиката на болестта е ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето. Робърт Кох е направил още едно голямо откритие - разтвора туберкулин. С инжектиране на туберкулин подкожно и последващата реакция - наличие на зачервяване на кожата или не, се разбира има ли туберкулозна инфекция и за състоянието на имунитета срещу заболяването. Тази проба се нарича Манту и се прави няколко пъти на всички деца - от бебета до ученици.

Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. Всяка секунда някой по света се заразява от туберкулоза. На всеки 20 секунди някой по света умира от туберкулоза.

Ако пациент с активна белодробна туберкулоза не се лекува, може да зарази 10-15 души годишно.

Появява се и нов сериозен проблем - пациенти с мултирезистентна форма на туберкулоза, вследствие на неправилен лечебен режим, неспазване и прекъсване на лечението. Тези пациенти не могат да се лекуват с обичайните лекарствени средства.

Преди 19 години СЗО обяви туберкулозата за глобална заплаха за човечеството. В много държави, както и в България бяха разработени и започнаха да действат Програми за ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза чрез профилактика, ранна диагноза и лечение.

Първите резултати от изпълнението на тази програма са: снижаване на заболеваемостта в страната - от 39 на 100 000 души за 2006 г. на 30 на 100 000 души за 2010 г.