Днес e Световният денят за информираност за аутизма.

По инициативата на ООН той се отбелязва от 2008-ма година и има за цел да алармира световната общност за превръщането на заболяването в глобална здравна криза, да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция.

Според официалната статистика на всеки 100 деца едно се ражда с аутизъм.

Хората с аутизъм се реализират успешно в професии, свързани с числа и сметки. Но докато се стигне дотам, проблемите са много и различни. Експерти твърдят, че помощта в тази посока от държавата е недостатъчна.

Според специалисти аутист все по-често става синоним на интересен човек, отколкото на болен и допълват, че аутизмът не е нещо безнадеждно, особено ако родителите навреме обърнат внимание на проблемите на детето си.

В София пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" в 18.30 ч. ще се проведе концерт в подкрепа на борбата с аутизма.

В него ще вземат участие посланиците на добра воля на кампанията - датският посланик у нас н. пр. Коре Янсон и кметът на София Йорданка Фандъкова, както и редица известни български изпълнители. Специалният гост на събитието ще бъде вокалистът на Uriah Heep Джон Лоутън.

В 20:00 часа сградата на Народната библиотека ще бъде осветена в синьо като част от глобалната кампания на "Autism speaks", „Освети в синьо„.

По повод днешния ден Регионалният исторически музей в Пловдив организира среща с умните, красиви и талантливи деца на сдружения „С мама за ръчичка", „Паралелен свят" и „Шарен клас" в град Пловдив, под мотото: „Едно дете - много деца - една съдба - аутизъм.