Няма да има фалирали болници, освен тези, които наследихме фалирали. Никой няма да си позволи да остави болниците без финансов ресурс, за да могат да бъдат лекувани и обгрижвани пациентите. Това каза в сутрешния блок на БиТиВи министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Тя обясни, че дефицитът на НЗОК възлиза на около 320 млн. лева, с колкото е предложението за актуализация на Надзорния съвет.

„Това е прогноза, която касата прави на база на изпълнението си към месец май. Това съвсем не означава, че дефицитът ще бъде реално толкова. Касата иска да бъде сигурна, и това е в нейното право, че ще има финансов ресурс, за да може да разплати дейността на лечебните заведения", уточни Андреева. Според нея в момента в НЗОК има финансова дисциплина, но контролът може да бъде малко по-завишен.

Андреева на няколко пъти обвини ГЕРБ за състоянието на сектора и директно атакува партията на Борисов, че проваля приемането на законопроекта за реформа в здравеопазването.

Пари в здравеопазването няма, защото през 2010 г. от касата бяха отклонени близо 2 млрд. лв. Тези пари щяха да осигурят две неща - първо, да има резерв, и второ - да се стартира втори стълб на осигуряване. Докато тези неща не са налице, болниците ще задлъжняват всяка година, а без приемането на новата законова рамка, дефицитът в болниците следващата година ще е още по-голям", заяви Андреева.

Посочиха ме в Брюксел, че съм първият министър, който се е преборил за средства за здравеопазване в България", похвали се министърката за направеното през мандата й и отрече да е била на море.

Тя се закани, че ще заведе дело срещу „една лъжлива и безочлива журналистика". Преди дни агенция ПИК пусна снимки на Андреева по бански от българското Черноморие, които представи за актуални.

Андреева изтъкна, че за последно е била на море през август миналата година.
„Имам своите подозрения защо са пуснати тези снимки. Не може да се хвърля помия върху хората, разбирам, че има платена журналистика, но това не може да продължава така", заключи тя.

По време на разговора тя призова водещите да не постъпват като агенция ПИК. Опитът на водещия Антон Хекимян да обърне нещата на шега не успяха: "С това не можем да се шегуваме", сряза го Андреева.