Разградската районна прокуратура е образувала досъдебно производство за замърсяването на въздуха в Разград и водите на река Бели Лом, съобщават от държавното обвинение.

Целта е да се установи виновникът за замърсяванията.

Замърсяването е станало в периода от 7 октомври 2015 г. до 3 ноември 2016 година. Районната прокуратура в Разград се самосезира и разпореди проверка след медийни публикации за неприятни миризми на територията на Разград.

В проверката участвали полицай, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите, Басейнова дирекция "Дунавски район" в Плевен и Регионалната здравна инспекция.

На 19 и 20 октомври миналата година в различни времеви интервали били извършени проверки в точката на заустване на отпадни води от пречиствателна станция на "Биовет" АД - клон Разград.

Експертите установили, че в река Бели Лом изтича вода с жълт цвят и пяна след точката на заустване. Имало и миризма на сероводород вследствие на гнилостни процеси. Миризмата на сероводород била усетена и в района на село Гецово, на разстояние около 400 метра след заустването на водите от пречиствателната станция на завода, в който се произвеждат лекарствени вещества и субстанции за ветеринарната индустрия.

Дали и покрайнините на Разград не са били обгазени?

Дали и покрайнините на Разград не са били обгазени?

Имало слаба миризма край пречиствателната станция

От прокуратурата допълват, че са съставени три акта за административно нарушение за отчетените отклонения от нормите на пределно допустимите нива на сероводород, както и на намаленото количество на разтворен кислород в биологичното стъпало на пречиствателната станция на "Биовет" АД. Това представлявало нарушение на Закона за водите.

Проверяващите установили подправени данни и информация за стойностите на разтворения кислород. Те се разминавали с отчетените при проверката стойности. Неработеща аерационната система към биологичното стъпало на пречиствателната станция пречела във водата в биобасейните да постъпва кислород. Това водело до ниските му стойности там.

От прокуратурата допълват също, че са извършени и три проверки по жалби на стотици хора, живеещи в кв. "Лудогорие" в Разград. Те са постъпили в периода от 7 до 9 септември 2016 година. Гражданите алармирали за непоносима задушлива миризма на сероводород. Направени са измервания с мобилна автоматична станция, базирана в детска градина и в западната промишлена зона на кв. "Лудогорие". Установени са отклонения само за показателя сероводород, като от регистрираните 48 стойности 7 са били с превишавания над допустимите. В един от дните на проверката и измерванията еднократно стойността на сероводорода надхвърляла шест пъти нормата.

Здравните експерти посочили в доклада си, че измерената концентрация не предизвиква негативни здравни ефекти. Те обаче предупредили, че продължително излагане на завишени концентрации на сероводород във въздуха може да доведе до нарастване на болестите на дихателната система сред населението в Разградска област.

Експертите не изключват опасност за населението, макар че не се ангажират със заключение, тъй като липсва постоянен мониторинг на концентрациите на сероводород.

Отклонения не са регистрирани при проверка на съоръженията на градската пречиствателна станция в Разград.