Община Садово трябва в седемдневен срок да установи каква е собствеността на терена, върху който вчера бяха открити десетки изхвърлени чували с отпадъци и да почисти замърсения район в коритото на река Чая, съобщи БНТ, позовавайки се на РИОСВ-Пловдив.

Днес експерти от екинспекцията отново ще посетят мястото в опит да се свържат със собственика на фирмата, разположена наблизо, която има разрешително за добив и преработка на инертни материали.

На този етап не може да се каже със сигурност дали тоновете боклук, изхвърлен върху дигата на реката, е пристигнал от Испания.

Доц. Стефан Шилев, директор на РИОСВ Пловдив обяснява, че за замърсяването трябва освен собственика да отговаря и извършителят.

Откриха тонове боклуци в река Чая край Катуница

Откриха тонове боклуци в река Чая край Катуница

Отпадъкът пристигнал у нас от Испания

От община Садово отказват да почистят отпадъка в река Чая, каквито са предписанията на екоинсепекторите.

По думите на кмета Димитър Здравков, боклукът е в голям обем и трябва да бъде извозен, а не предепониран и запръстен, което за тях ще бъде голям разход.

За сега опитът ни да се свържем със собственика на фирмата, добиваща инертни материали, Александър Крайнянов остават без резултат. Разговаряхме с негов служител, който уточни, че съдействат на институциите, допълни още кметът.

Припомняме, че при проверка експертите от РИОСВ Пловдив бяха открити още големи количества боклук в съседен имот на територията на община Родопи, отново собственост на Александър Крайнянов. Направени са предписания за почистането им.