В основата стои нелеп технически проблем. Това заяви доц. Христо Ценов по време на пресконференция в Пирогов по повод смъртта на Галина Николова, починала след операция от апендицит.

Той обясни, че пациентката е постъпила в Пирогов с оплаквания за болки в корема.
Прегледана е от хирург, направени са й изследвания и й е предложено да й бъде направена операция, след като е установено, че става дума за остър апендицит.

След като се допитала до роднините си, Николова отказала оперативна интервенция. За следващия ден е насрочен контролен преглед.
24 часа по-късно пациентката постъпва в болницата със същите оплаквания и в 19 часа е въведена в обща анестезия.

Доц. Ценов обясни, че е използван лапароскопски метод, при който първоначално се вкарва камера в коремната кухина, която да даде информация за диагнозата.
При въвеждане на приспособлението обаче се е получил блокаж на системата прибираща острието на инструмента, което довело до разкъсване на голямата артерия в коремната кухина.

Тогава операторът пристъпил към незабавно широко отваряне на корема.

Последвала намесата на специалисти по съдова хирургия, които зашили разкъсването. Установената кръвозагуба е от 1 литър.

След отстраняване на възпаления апендикс. Състоянието е овладяно и лечението на пациентката продължава в клиниката по интензивно лечение. 3 часа по-късно са отчетени стабилни параметри.

В 01.00 часа на 28 февруари обаче е отчетен остър срив в хемодинамиката. Последвала е незабавна повторна операция, констатирана е повторна остра кръвозагуба. Вследствие на това се получава остро запушване тип „тромбоза" на артериите на долните крайници. Това е основната предпоставка за повишаване на налягането под конците от предишната операция и последвалото им разкъсване, обясни още доц. Ценов.

По думите му, хирурзите са успели да възстановят артерията наново, извадени са тромбите.

Проф. Милан Миланов обясни, че при първата операция съдът е бил зашит правилно, но след това усложнение „сърцето е започнало да блъска срещу една затворена артерия и това е предизвикало отпускането на конците.

Последвали два дни на неимоверни усилия за възстановяване на последиците от такива кръвозагуби, но 48 часа след хоспитализацията пациентката починала.

Лекарите са категорични, че действията на лекарите в конкретната ситуация са били мигновени и безупречни. По думите им, ако това не е било така, пациентът умира за по-малко от една минута, ако не се спре острата кръвозагуба.

По време на пресконференцията стана ясно, че операторът - д-р Виктор Попов, е извършил през последната 1 година общо 86 такива операции. Той е бил и най-опитният по време на операцията.

Преди 20 дни е направена пълна профилактика на самата апаратура и в техническия паспорт е записано, че няма никакви проблеми. Тя е на около 8 години, при срок на амортизация 12-13 години. Въпросната игла обаче е еднократен консуматив и не подлежи на технически преглед.

От „Пирогов" поясниха и че не са крили никаква информация нито от близките на пациентката, нито пък са крили и документацията по случая. Решението да се направи аутопсия в Александровска болница е на разследващите органи.

При постъпването на Николова в болницата не е говорено по финансови въпроси, а методът на операция е избран, предвид това, че преди една година й е било направено секцио, освен това взето под внимание е структурата й, това, че е слаба жена.