Нагли телефонни измамници звънели на служебните мобилни телефони на вицепремиера Симеон Дянков и на главния секретар на МВР Калин Георгиев и опитали да ги "преметнат" по класическата схема - мнима катастрофа, причинена от роднина.

"Измамниците боравят с определени телефонни номера. Обаждат се, опипват, за да видят дали ще се закачи поредният", обясни вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от bTV.

Телефонът на вицепремиера Симеон Дянков обаче бил вдигнат от негова сътрудничка. Измамникът на линията обяснил, че бащата на финансовия министър е предизвикал катастрофа и трябвало да се плати 4000 лева, за да бъде избегната наказателна отговорност.

Според предаването "Код: Криминално" по "Би Ти Ви Екшън" сътрудничка на министър Дянков е повярвала на мошениците и им е дала пари. Тя вдигнала телефона на финансист номер 1, а гласът на линията обяснил, че бащата на шефа й е предизвикал катастрофа и трябвало да се плати, за да избегне виновникът наказателна отговорност.

Не е ясно дали финансовият министър е бил уведомен за разговора, но по непотвърдена информация сътрудничката на Симеон Дянков е повярвала и е предала на мним адвокат исканата сума от 4 000 лева. След това обаче при акция на ДАНС мъжът бил задържан, а парите върнати.

"Обръщам се към съдебната система - нека, когато подобни лица бъдат заловени и бъде документирана престъпната им дейност, да не получават обществено порицание, пробация и условна присъда", апелира министър Цветанов. Той обаче не потвърди, че сътрудничката на Симеон Дянков е повярвала на измамата и е дала парите.

В същото време главният секретар на МВР Калин Георгиев си призна, че телефонен измамник му е звънял по време на служебна оперативка в министерството. "Обади ми се едно лице и с познатата схема започна да плаче. Аз не откликнах на неговите вопли. Помолих колегите от "Криминална полиция" да се погрижат за него и предполагам, че много скоро ще се срещнем", каза Георгиев. Все още мъжът, пробвал да излъже главния секретар на МВР, не е заловен.