Преимуществата на семейната вечеря се загубват, когато семейството вечеря пред телевизора, показва проучване на американската асоциация по здравословно хранене, цитирано от tialoto.bg.

В проучването са участвали повече от 1 300 семейства, които са описали навиците си по време на вечеря.

Оказва се, че е много по-лесно да накарате децата си да ядат плодове и зеленчуци, ако погледът им не е вперен в телевизора.

"Ползите от общата семейна вечеря – и за здравето и за хармоничните отношения, намаляват значително, ако оставите телевизора включен", обясняват лекарите.

Причините за това се крият в посланията, които носят телевизионните реклами и предавания.

От една страна в рекламните блокове се излъчват много реклами за нездравословни храни – шоколади, вафли, бисквити и т.н., които влияят на вкусовете на децата.

От друга страна, вниманието на цялото семейство се концентрира върху случващото се на екрана, от което страда комуникацията в семейството, обясняват лекарите.

Много е важно да се създадат у децата здравословни навици на хранене, защото малките ще продължат да се хранят по този начин през целия си живот.

"Превърнете яденето на плодове и зеленчуци в нещо естествено, в част от храненето. Така детето ви няма да има проблеми с приемането на достатъчно витамини и минерали нито през детството си, нито когато порасне

Това не означава да му отказвате категорично сладките изкушения, но нека те да са само за специален повод, а не част от ежедневното меню", съветват лекарите.