Афганистански гражданин, влязъл незаконно в България от Турция през януари 2015 г. е задържан при специализирана операция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Дирекция „Миграция" - МВР днес.

Установено е, че лицето проявява поведение, отговарящо на рисков профил за принадлежност към терористични групи и изповядване на радикална идеология. Допълнително е установено, че афганистанският гражданин симпатизира на движението „Талибан", участвал е във въоръжени действия в Афганистан и вероятно е бил свързан с терористичната организация.

Според оценката дейността и присъствието му в България застрашава сигурността на страната и на Европейския съюз със заповед на председателя на ДАНС е наложена принудителна административна мярка „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за срок от пет години."

Днес  ДАНС и МВР са задържали и един сирийски гражданин като продължение на операцията от 1 юли 2015 година, когато се работи по пресичане на канал за нелегална миграция от Близкия изток към България и Западна Европa. Тогава бе предотвратено прехвърляне на голям брой чужденци, произхождащи от Афганистан и Сирия.

Заловеният сирийски гражданин принадлежи към групата организатори на канала. В момента на операцията обаче се е намирал в Турция.

Тази сутрин ДАНС залови и сириец, живял от 20 години в България, но  част от групировката „Близкоизточна кибер армия", изпълнявала поръчки на „Ислямска държава". Още...

Установено е кога е влязъл отново в България, изяснени са допълнителни факти и обстоятелства и лицето е задържано със съдействие на органите на Дирекция „Миграция" - МВР.

Сирийският гражданин е постоянно пребиваващ в България от тридесет години. След началото на конфликта в Сирия той заминава за родината си. Установено е, че за периода от края на 2013 г. до средата на 2014 г. е бил в контакт с различни сирийски въоръжени групи, между които и терористични организации.

В средата на 2014 г. чужденецът се завръща на територията на България, но периодично пътува за Турция и Сирия.

В последствие чрез свои контакти и в съучастие със задържаните на 1 юли 2015 г. иракски и сирийски граждани той започва да организира и да подготвя нелегалното преминаване през територията на България на имигранти, които се стремят да се установят в страни от Западна Европа.

И за сириеца е взета мярка „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за срок от пет години, тъй като е направена оценка, че застрашава сигурността на страната и на Европейския съюз.