Софийски апелативен съд даде ход на делото срещу Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата.

След дълго отгалане магистратите разпоредиха отново да бъде разпитан един от свидетелите - Тишо Боксьора, който на първа инстанция „взриви” съда с показанията си, след като призна, че е бил част от т.нар. „наказателна бригада” на Баретата.

Предишното заседание на съда срещу Баретата от 22 април се провали, след като докладчикът по делото не успя да присъства в залата поради болест.

На 29 януари 2013 г. Златомир Иванов бе прострелян на влизане в Съдебната палата. Той бе застигнат от четири куршума, изстреляни от жилищна сграда, намираща се точно срещу палатата. Негов охранител отвърна на огъня със 7-8 куршума, след което също отнесе куршум от все още неизвестния нападател.

Началото на днешното първо заседание обаче наложи очакването, че свидетелски показания могат да обърнат делото срещу Баретата и групата му.

Днес делото най-после почна на втора инстанция след няколко отлагания. По искане на защитата за разпит бе извикан от Софийския затвор Тихомир Георгиев - Тишо Боксьора, който в момента излежава присъда за убийство.
Припомняме, той е спряган за част от групата на Баретата "Фирмата" за определен период от време, като на негови показания се крепеше почти цялото обвинение на първа инстанция. Той обаче не е разпитван досега пред съдия, защото дълго време бе издирван за убийството, за което вече е осъден.

Днес обаче Боксьора се обърна на 180 градуса и обяви, че е получавал пари и обещания от друг подсъдим по делото - Димитър Вучков - Демби. Припомняме, преди няколко години и други свидетелски показания накиснаха Демби и подкрепиха Баретата.

Според Тишо Демби му давал пари и му обещал, че разследването срещу него ще бъде прекратено, ако с показанията си натопи Баретата и компания.

Това, което казвам в момента, е по съвест. Казвам истината, нали все пак трябва да възтържествува справедливостта, опита се да убеди съдиите Боксьора. Той призна, че в началото на следствието срещу Фирмата е отказал да свидетелства, а след едночасова почивка все пак е дал показания, защото е искал да опази семейството си.

В показанията си от днес Боксьора разказа още, че не работил никога за подсъдимия Евгени Евтимов, както и че не е участвал в така наречените "ударни отряди". Тишо, който се оказа и бивш полицай в периода 1991-1998 г., отрече да знае нещо за Фирмата.

По думите му той никога не се е срещал с Баретата, преди да стане свидетел по делото, нито е виждал освен на снимка подсъдимия Мартин Станков - Рашко. Свидетелят обяви и че част от разпитаните протоколи до момента не са с неговия подпис.

След искане на защитата да бъдат предявени за разглеждане всички протоколи за проверка, Георгиев отрече един от разпитите да носи неговата сигнатура.