Съдия-изпълнител продава половин апартамент на възрастни врачанци заради 295 лева стари задължения за парно, информира bTV.

Дългът към "Топлофикация" под 300 лв., но може да се окаже причина за продажба на имот. От топлофикационното дружество са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след като клиентката многократно е канена да си погаси задълженията.

По думите на пенсионерката Надка Ангелова съдията е дошъл без предупреждение и заявил, че делото започва на 21 декември. Насрочен е и търг за продаване на половината идеална част на жилището. Гарсониерата е оценена на 28 хил. лв.

Според "Топлофикация" жената може да се прости с едната стая от жилището си заради дело отреди две години,по което е осъдена да плати дълг към "Топлофикация" в размер на 295 лв.

Заедно с лихвите и таксите по делото сумата се увеличила на 730 лв. Заради нея гарсониерата на пенсионерката може да се сдобие със съсобственик. Това може да е всеки, който плати малко над 8 хил. лв. за едно от жилищните помещения.

Ако хипотетично съдия-изпълнителят продава хола на семейство Ангелови, съпрузите трябва да живеят в кухнята. Странно тогава как съсобствениците ще ползват общите санитарни части и как ще влизат в жилището.

Радиаторите в жилището са свалени преди повече от 10 г. и дори топлата вода не се доставя от "Топлофикация". Преходните тръби обаче остават, а заедно с тях и прословутата такса "мощност".

"Казват ми заварено положение, това е. За какво съм се трудила цял живот и накрая сме взели една гарсониера и нея да ми я вземат. Аз се чувствам като престъпник", разказва пенсионерката.

От "Топлофикация" казват, че не са направили нищо повече от това, което законът им позволява. Междувременно сметките на семейството към "Топлофикация" растат заради такса "мощност" и към ноември са 500 лв. "Това трябва да престане тоя рекет към тоя народ, който едва си купува лекарствата и преживява на ръба", оплаква се тя.