Товарен влак с празни цистерни е дерайлирал около 22:45 снощи между гарите Яна и Мусачево. Цялата композиция се е състояла от 18 вагона.

Кражба на скрепителни елементи (болтове и др.) е причина за дерейлирането на товарната композиция в междугарието Яна - Мусачево. Това обясни за News.bg главният ревизор на Национална компания Железопътна инфраструктура Бисер Минчев.

Без скрепителните елеметни движението на влака по релсите е предизвикало тяхното разместване и това е довело до излизането на локомотива и седем вагона от жп пътя.

Главният ревизор поясни, че скрепителни елементи са липсвали по 170 м от протежението на линиите.

Машинистите не са пострадали, допълни Минчев, а веднага след произшествието на място са пристигнали и следствените органи.

Аварията е тежка и нейното отстраняване ще продължи няколко дни, като дори може да се наложи прокарването на провизионен път до мястото, за да навлязат крановe и другата тежка механизация.

Главният ревизор на НКЖИ заяви, че няма да има проблеми с трафика през трасето, по което преминават пътническите композиции, защото линията, на която е станала аварията е обходна.

Полицаи правят оглед. На място вече са пристигнали транспортният министър Данаил Папазов и директорът на „Национална компания железопътна инфраструктура" инж. Милчо Ламбрев.

В интервю за news.bg от септември миналата година Минчев обяви, че съществува спешна необходимост от по-сериозно криминализиране на тези посегателствата върху железопътната инфраструктура.
Той заяви, че с оглед на последствията, които могат да предизвикат кражбите на релси, подобни деяния трябва да се наказват като терористичен акт.
Минчев изрази мнение, че докато присъдите за такива престъпления не са високи, инцидентите като днешния ще се случват все по-често.

Министърът на транспорта Данаил Папазов също коментира от мястото на инцидента, че за него това е чист терористичен акт, опит за убийство на двамата машинисти.

„Това е ежедневие. Представете си, ако това беше пътнически влак, и вътре имаше около 150 - 200 души, какво щеше да се случи. Ами, ако бяха пълни вагоните, и беше последвал взрив - това е газ", допълни още министърът на транспорта.

Според него посегателствата върху железопътната инфраструктура трябва да се приемат като тежко престъпление. По думите му още в понеделник ще бъдат предложени тези промени в Наказателния кодекс, който в момента се гледа в Народното събрание.

Машинистите са имали голям късмет, защото локомотивът се е разминал с два стълба при дерайлирането.

„Непрекъснато се крадат разни материали от линиите, което води до много щети. За миналата година има над 480 кражби, като загубите само за НКЖИ са за близо 1 млн. лв., без да смятаме посегателствата върху БДЖ", допълни Данаил Папазов.