Успешен бе стартът на делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, обвинен за възпрепятстване на правосъдието. 34-ти състав на Софийски градски съд, начело със съдия Тони Гетов, даде ход на делото срещу Цветанов.

Припомняме, че на предишното насрочено заседание по второто обвинение на Цветанов съдебният процес не започна, тъй като прокуратурата поиска отвод на съдия Димитрина Ангелова. Тя бе заподозряна в по-близки лични отношения с единия от адвокатите на бившия министър Менко Менков. По-късно самата съдия Ангелова си направи самоотвод.

Въпросното обвинение на Цветан Цветанов, което вече влиза в съдебната зала, е за това, че докато е бил министър на вътрешните работи Цветанов шест пъти е отказал да разрешил прилагането на СРС-та по разследване срещу бившия директор на РЗБОП - Велико Търново Орлин Тодоров.

Последни от хода на заседанието:
Близо два часа прокуратурата чете обвинителния акт срещу Цветанов, който от своя страна обеща на по-късен етап от процеса да даде обяснения.
С химикал в ръка лично обвиняемият Цветан Цветанов си записа показанията на свидетелите по делото...

Ексминистърът пристигна в Съдебната палата с двамата си защитници 20 минути преди обявеното начало на днешното съдебно заседание. Пред журналисти Цветанов призна, че не мисли, че неговите очаквания от делото са толкова важни. Той все пак призна, че се чувства неудобно. "Смятам обаче, че на всяко едно дело трябва човек да присъства и да изпълнява своите законови задължения", изтъкна още обвиняемият.

Преди съдът да даде официално ход на делото стана ясно, че Цветан Цветанов и защитата му ще потърсят помощ от Европейския съд за правата на човека в Страсбург по отношение на второто повдигнато обвинение срещу ексминистъра на вътрешните работи. Жалбата, подписана от двамата защитници на Цветанов Менко Менков и Ханс-Петер Ул, вече е подадена.

Преди началото на днешното заседание немският защитник Ханс-Петер Ул определи случая с това обвинение на Цветанов като истински съдебен скандал. "Със случая с г-н Цветанов се е случило нещо нечувано", заклю Ханс-Петер Ул. Той мотивира становището си и причината за жалбата до Страсбург с това, че в една демократична правова държава има разделение на властите и прокуратурата е призвана единствено да разкрива престъпления.

Защитникът на екссиловия министър припомни законодателството, като подчерта, че докато държавното обвинение разследва по един конкретен казус, обвиняемият се счита за невиновен, а единствено съдът е органът, който може да установи вината на дадено лице.

"Изказванията, че г-н Цветанов е виновен и едва ли не, че е извършъл престъпление, със сигурност ще имат влияние върху крайния резултат от делото", предвиди още бившият немски депутат, избран да брани Цветан Цветанов в съда. Той се закани, че днес с голямо внимание ще наблюдава дали България е правова държава.

Като противоположна определени още ситуацията с обвинението срещу Цветан Цветанов защитникът Ханс-Петер Ул. "Преди денят на изборите се говореше, че г-н Цветанов е подслушвал незаконно определини лица. Сега чуваме, че той е пречил на подслушване", посочи още защитата на Цветанов.