Три години след експлозията в складовете за обезвреждане на боеприпаси край пътния възел "Петолъчката" делото е в районния съд, а виновни, поне към момента, няма, припомни БНР.

На 5 юни 2012 година при взрива загинаха трима работници и над 10 бяха ранени. Материалните щети, според обвинителния акт, надхвърлят 62 млн. лева. Окръжната прокуратура в Ямбол обвини за експлозията управителя на фирмата Десислав Делев и началника на производството Иван Пеев.

По данни на обвинението, те не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества и са допуснали боеприпасите да бъдат разглобявани, а не както е по договор - да бъдат унищожавани чрез взривяване. В документите е посочено още, че в първия взривен склад е имало пет пъти повече взривни вещества от допустимото и затова експлозията е унищожила и съседни складове.

Поредното съдебно заседание е насрочено за 15 юни. Днес в църквата "Св. Димитър" в най-засегнатото от взрива село Лозенец ще бъде отслужена панихида за жертвите на експлозията.