Три оцветителя в напитките и храните крият риск за здравето на потребителите и най-вече на децата. До това заключение е стигнал в своето ново изследване ръководителят на лабораторията по молекулярна генетика към БАН доц. Георги Милошев, пише „Преса".

Това са оцветители, известни като Е-143 (фаст грийн), Е-132 (индигокармин) и Е-127 (еритрозин). Храните се оцветяват от тях в зелено, синьо и червено. Въпросните оцветители най-масово се използват в сладкиши, шарени бонбони и напитки.

Използвани в минимални дози, тези вещества са безвредни, според европейските регистри. Изследванията на родния учен обаче показват, че те крият риск за здравето на хората и променят структурата на ДНК.

Експертът Георги Джатов обясни, че производителите на безалкохолни у нас вече заменят Е-тата с природни багрила. За получаване на характерния за напитки като малината и вишната червен цвят се използва екстракт от люспите на грозде, известен с търговското име „грейп скин". Веществото спада към групата на т.нар. антиоксиданти. То обаче е значително по-скъпо от химикалите. Малко по-евтин е друг природен оцветител, който също се използва за получаване на червен цвят. Той се извлича от червен морков и има същия ефект.

Вече почти не се предлагали зелени напитки, каквито имало в миналото, когато на мода било кивито. Лимоненожълтият цвят на лимонадата досега се постигал с веществото тартразин. То е под наименованието Е-102. Като заместител в момента се използват каротени.

Срокът на годност на напитките трябва да се намали, защото природните бои са по-нетрайни, поясняват експертите. В това се крие и противоречието между интересите на производителите и търговците и на потребителите.