Тригодишно момченце е било пребито жестоко в София. От СДВР съобщиха за News.bg, че снощи малко след 21.30 часа при тях е постъпил сигнал за дете в безпомощно състояние.

Обвиняват гледачите на 3-годишния Христо за опит за убийство
Още...

На място е установено, че по тялото на момченцето има множество хематоми и наранявания. То е транспортирано в болница в много тежко състояние и с опасност за живота. Прието е в "Пирогов" в кома.

Във връзка с побоя са задържани двама младежи, като съпричастността им към деянието се изяснява.

От полицията посочиха, че материалите по случая ще бъдат предадени на прокуратурата.

Снощи детето е постъпило по спешност в „Пирогов". При него към момента няма негови близки. Това стана ясно от изявлението пред журналисти на говорителя на болницата Мария Пойразова. Детето е било докарано от кола на Спешна помощ.

Момченцето е оперирано моментално от дежурен екип неврохирурзи. В момента е в реанимация.

Детето е постъпило с голям мозъчен хематом. Има контузии и компресия на мозъка - голямо количество кръв притискало мозъка му, когато е било докарано. Състоянието му продължава да е много тежко. Лекарите са констатирали хематоми и по ръцете, краката, шията и главата на момченцето. Част от тях са нови, но има и от преди.

От болницата се въздържат да правят коментари дали от нараняванията му може да се направи изводът, че детето е малтретирано продължителен период. Това тепърва предстои да се изяснява от компетентните органи.

По информация на БНР от по-рано днес, инцидентът е станал в апартамент в столичния квартал "Зона Б19".

Задържаните момчета са на възраст около 18-19 години. Майката на пострадалото дете ги наела да се грижат за него, тъй като тя по това време не била в дома си.

Младежите са откарани в СДВР. Служителите на реда изясняват какви са причините за побоя.

Двете задържани момчета за побоя на детето се казват Александър и Патрик, съобщи още БНР. Близки до разследването разказаха, че детето е било заливано с вода от момчетата като наказание, душено е и е ритано. Сигнала в полицията е подала съседка.

Майката сама отглеждала детето си. Тя е музикантка и през лятото работи на пътнически кораби в Скандинавия. Пред БГНЕС съседи разказват, че двамата младежи започнали да се грижат за тригодишния Христо преди три седмици. Оттогава никой не го е виждал пред блока.

Има версия, че побоят на момченцето започнал преди дни. Единият от младежите заявил пред Спешна помощ, че детето паднало от кревата си. Очевидци разказват, че той бил много смутен и обърнал в обяснението си.

Съседи разказват, че детето било кротко. Преди за него се грижила възрастна жена, след това и мъж. Те гледали детето много добре. Доколкото са запознати майката плащала много добре на момчетата, които гледали Христо - 1200 лв. на месец.