Трима ХИВ-позитивни са открити от началото на юли във Варненски регион, от които две жени и един мъж, съобщи за Днес+ д-р Даниела Маркова, завеждащ консултативния кабинет по полови предавани болести и СПИН в Многопрофилна болница за активно лечение “Св. Анна” в морския град. От началото на годината досега във Варненско са констатирани 6 случая на вирусоносители на болестта. Общият брой на ХИВ позитивните в региона е 35 души, посочи още д-р Маркова.

На две места в морския град се правят изследвания за ХИВ и СПИН. Това е консултативния кабинет по полово предавани болести и СПИН към кожното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение “Св. Анна” и в консултативен кабинет към ХЕИ-Варна.

Изследването за ХИВ и васерман в “СВ. Анна” е 10 лева. За социално слабите се правят и безплатни проби, поясни д-р Маркова.

В средата на април тази година бе открит и консултативен кабинет за изследване на ХИВ и СПИН и в Хигиенно-епидемиологичната инспекция в града. В кабинета ще се извършва безплатно доброволно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Изследването е анонимно - вместо лични данни в цялата документация се вписва код на лицето.

От средата на май досега през кабинета са минали за консултация и изследвания около 150 човека, показва справка от ХЕИ-Варна. Случай на ХИВ-позитивен не е открит, заяви д-р Маргарита Денева, завеждащ епидемиологичния кабинет в ХЕИ-Варна.

По данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН и Световната здравна организация, в края на 2002 година 38,6 млн. възрастни и 3,2 млн. деца живеят със СПИН.