Трима са задържани за производство синтетичния наркотик пико.

При проверка в жилище, обитавано от 32-годишния К.И., антимафиотите установили, че той и 25-годишният В.З. се занимават с извличане на псевдоефедрин от лекарствен продукт, свободно разпространяван в аптечната мрежа. По данни на експерти псевдоефедринът е една от основните съставки за производството на синтетичния наркотик пико.

Двамата мъже са криминално проявени - К.И. е регистриран за грабеж и средна телесна повреда, а В.З. е с осъдителна присъда за наркотици. В хода на процесуално-следствените действия от дома на 32-годишния мъж са иззети пистолет "Макаров" без фабрични номера и с осем бойни патрона в пълнителя, толуол, натриева основа, солна киселина, стъклен съд с полепнало по него жълтеникаво вещество, колба с червеникава утайка.

Открити са и 2700 лева, електронна везна, както и множество капсули от лекарствения продукт, използван за извличане на псевдоефедрин. Конфискуван е и лек автомобил "Додж Вайпър", собственост на К.И. От дома на В.З. са иззети две полиетиленови пликчета със суха зелена тревиста маса и светлокафяво кристалообразно вещество, малко шише с "ефедрин", както и 540 лв. Иззет е и автомобилът му - "Роувър".

В хода на операцията е задържан и 32-годишният Г.И., занимавал се с  разпространението на произвежданото наркотично вещество. При проведения личен обиск и претърсването на управлявания от него автомобил и ползваните жилища са иззети 15 бели таблетки с лого "делфин", 10 полиетиленови пликчета с кафяво кристалообразно вещество.

От дома му били конфискувани още 200 лв., три малки стъклени бурканчета с жълтеникаво на цвят кристалообразно вещество, лаптоп, два мобилни телефона, четири кутии с използвания лекарствен препарат, три бутилки с толуол, три буркана с йод на кристали и две кутии с натриева основа.

Лекият му автомобил - "БМВ 525", също бил иззет. Задържана е и А.А /30 г./ - приятелка на Г.И., у която са открити две полиетиленови пликчета, съдържащи суха зелена тревиста маса и кафяво кристалообразно вещество.