Над 5 часа, след като прокуратурата внесе искане за постоянен арест на съдия Румяна Ченалова, съдебният състав се запознава с мотивите на държавното обвинение.

Делото е разпределено на 5-ти състав с председател Веселина Ставрева. Тя е командирована от Софийския районен съд. До нея делото стига, след като 7 съдии от Софийския градски съд (СГС) си правят отвод. Причината за отвода им вероятно е, че Ченалова е тяхна колежка.

В следобедните часове самата Румяна Ченалова е докарана в Съдебната палата с конвой.

Припомняме, по-рано днес Софийската градска прокуратура внесе в СГС искане за постоянен арест на съдия Ченалова. Оттогава до сега все още няма яснота кога точно ще се гледа мярката за неотклонение. Очакваше се това да стане около 16.00-17.00 часа, веднага, след като съдията се запознае с материалите по делото.

Малко след 17.30 часа от СГС обявиха, че в момента съдия Ченалова се запознава с материалите по делото, а гледането на мярката се очаква да започне след около час.

Тя е обвинена в длъжностно и документно престъпление. Ченалова бе задържана на 14 април вечерта с прокурорско постановление до 72 часа, след като се явила при следователите.

Същия ден Румяна Ченалова бе обявена за общодържавно издирване, защото нито един от обявените като актуални адреси не са се оказали такива. Това станало ясно, след като служители на Съдебна охрана в София и Стара Загора се опитвали да я намерят, за да я доведат принудително за разпит.