Орлов мостСтоличната община е предложила максимално допустимата скорост за движение по “Цариградско шосе” да се увеличи на 80 км, тъй като това ще улесни трафика на автомобилите. В момента максимално допустимата скорост на “Цариградско шосе” е между 50 и 60 км в различните участъци.

От КАТ – София настояват скоростта да не се променя поради зачестилите напоследък катастрофи. Това съобщи подполковник Хари Антонов от столичната “Пътна полиция”.

От януари досега в София са станали 6.365 катастрофи, при които са загинали 22-ма души, а са ранени 393-ма.

За превишена скорост са санкционирани 6.700 шофьора, а на 265 от тях са иззети контролните талони поради изчерпване на максималния брой контролни точки.

Анализът на КАТ – София за първите месеци на годината показва още, че най-много от катастрофите в столицата са предизвикани от шофьори между 19 и 25 години.

От КАТ уточняват още, че максимално позволената скорост сега е 50 км, но радарите са нагласени да засичат скорост над 70 км в час.

В София вече действат три негласни контролни пункта, които чрез камери засичат бързо движещите се автомобили, а последствие шофьорите се уведомяват с призовки.

От лятото на миналата година, когато тази система е въведена, са санкционирани 1.400 водача.