Главният прокурор Сотир Цацоров поиска имунитета на трима депутати, съобщиха от прокуратурата.

Да останат без имунитет Веселин Марешки, Делян Делян Добрев и Светла Бъчарова поиска обвинител номер 1.

Снемането на имунитета на народния представител от ПП "Воля" Веселин Марешки е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура Варна.

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу Светла Бъчварова - Пиралкова за сключване на неизгодни сделки.

Припомняме, Добрев даде своя имунитет преди дни. Той е обвинен за направено плащане по АЕЦ "Белене".

Делян Добрев се отказа от имунитета си

Делян Добрев се отказа от имунитета си

Депутатите приеха оставката на Камен Костадинов

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за снемане имунитета на тримата народни представители. С исканията главният прокурор разрешава да продължат наказателните производства срещу тримата народни представители.

Искането за снемане на имунитета на председателя на партия "Воля" Веселин Марешки е за обвинение, че той е причинил лека телесна повреда на общински съветник, който изпълнявал своята дейност. Освен това аптечният бизнесмен е обвинен и за изнудване.

Спряха дело за побой и изнудване срещу Марешки

Спряха дело за побой и изнудване срещу Марешки

Заради депутатския му имунитет

Обвинението срещу Марешки е за това, че на 15 октомври 2014 във Варна той е причинил лека телесна повреда на съветника Костадин Костадинов. Той като общински съветник отишъл да провери сигнал, но станал обект на агресия.

Другият сигнал срещу Марешки е за периода от 09 октомври 2014 година до 16 ноември 2014 година във Варна. Марешки искал да принуди Асен Миланов да му заплаща ежемесечно парична сума в размер на 10 000 (десет хиляди лева).

Той го заплашил с увреждане на имущество - разрушаване на стопанисваното от него заведение "Ред хот пица" - гр. Варна. Деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, собственост на "Ред хот България" ООД, с управител Асен Миланов, извършено е от две лица - Красимира Колева и Веселин Марешки. Двамата са причинили вреди в размер на 14 838, 38 лв.

С Определение от 24.04.2017 год. на Окръжен съд - Варна, съдебното производство по НОХД № 1126/2015 год. е било прекратено, а делото изпратено по компетентност на Софийски градски съд, се казва в съобщението.

Искането на имунитета на депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова е за сключване на неизгодни сделки. Тя е обвинена, че на 13 август 2009 г. в София, в сградата на Селскостопанска Академия, като председател на Академията сключила договор с "ЛИТЕКС КОМЕРС"АД.

Договорът е 10-годишен. Той е за 9 726.224 дка, в това число 5300,070 дка в землището на село Стражица и 4426.154 дка в село Карвуна, община Балчик, област Добрич, където да бъде извършвана съвместна научно-изследователска и опитно-производствена дейност.

Делото срещу депутата Светла Бъчварова по съкратената процедура

Делото срещу депутата Светла Бъчварова по съкратената процедура

В Софийски градски съд

Договорът е за парична годишна вноска в размер на 17 500 лв. с включен ДДС, като цената на един декар по така сключения договор е 1.80лв. с ДДС при реална пазарна арендна цена за района на община Балчик от 70.00 лв. /седемдесет лева/ на един декар за обработваема площ.

От това произлязла значителна вреда в размер на 1 326 671.36 лв. /един милион триста двадесет и шест хиляди шестстотин седемдесет и един лева и тридесет и шест стотинки/ за Селскостопанската академия.

Прокуратурата изпрати на съд БСП  депутата Светла Бъчварова

Прокуратурата изпрати на съд БСП депутата Светла Бъчварова

Заради неизгодна сделка на стойност от 1 326 671,36 лв.

На 21.04.2017 г. главният прокурор е получил писмо от председателя на Народното събрание, от което е видно, че писмо с искане за снемане депутатския имунитет е постъпило в парламента на 20 април 2017 г., от председателя на съдебния състав по НОХД № 3433/2016 г. на СГС.

В отговор до СГС председателят на парламента е уведомил съда, че такова искане може да бъде разгледано в случай, че бъде направено от главния прокурор. С искане от днес - 27.04.2017г. главният прокурор е сезирал Народното събрание, уточняват от прокуратурата.

Третото внесено от главния прокурор искане е за снемане имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ. Той е обвинен, че в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма е проявил умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро.

Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък, се казва в документите от прокуратурата.

Обвиниха и Делян Добрев за АЕЦ „Белене”
Обновена

Обвиниха и Делян Добрев за АЕЦ „Белене”

Разпитваха го почти два часа в следствието

На 25 април 2017 г. председателят на Народното събрание е изпратил заявление от народния представител Делян Добрев за съгласие за снемане на имунитет. Заявлението има политическо и морално значение, което безспорно заслужава уважение, но за да произведе правни последици, е нужно подаването му след внасяне на искане от главния прокурор, се казва в документа.