Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против идеята за криминализиране на гонките, тъй като това нямало да реши проблема.

Преди да вземе участие в откриването на учебната година в Института по правосъдие обвинител номер 1 коментира готвените законодателни промени, свързани с движението по пътищата.

Припомняме, миналата седмица премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание постави ултиматум на МВР да вземе строги мерки срещу войната по пътищата. Срокът, поставен от Борисов, изтича днес и началникът на отдел „Пътна полиция"  Бойко Рановски представи именно такива законодателни предложения.

Цацаров изтъкна, че в тази насока в момента има по-скоро дискусия и идея, а становище на прокуратурата може да дойде, когато има законопроект. Въпреки това една от най-дискутираните мерки, свързана с криминализирането на т.нар. гонки не среща одобрението на главния прокурор.

Аз съм категоричен противник на идеи, които например бяха манифестирани от ръководството КАТ преди време, от типа на криминализиране на гонките", категоричен бе Цацаров.

Той допълни, че ако се върви по тази линия, най-вероятно ще превърнем в престъпление и движението с каруци в града. Това е безумие и означава Наказателният кодекс да стигне до 700-800 члена, подчерта Цацаров, допълвайки, че гонките ще спрат с два патрула на КАТ, въпросът е къде са.

Според прокурорът трябва да се търси баланс между разумното и организацията на административните мерки.

Обвинител номер 1 е категоричен привърженик на по-бързото налагане на принудителни административни мерки от типа на снемане на регистрационни табели, спиране от движение на МПС и далеч по-голяма събираемост на санкциите.