Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на народния представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев. Искането за снемане на имунитета му е внесено днес в Народното събрание, съобщават от държавното обвинение.

Поводът отново е АЕЦ "Белене" и действия на Добрев в качеството му на енергиен министър в първия кабинет "Борисов".

"Белене" е далаверата на хилядолетието, обяви Добрев и се отказа от имунитета си

"Белене" е далаверата на хилядолетието, обяви Добрев и се отказа от имунитета си

"Не съм виновен за нищо"

Цацаров прави искането си въз основа на сърбани от Софийската градска прокуратура доказателства за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление - умишлена безстопанственост. В резултат на това е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро.

От държавното обвинение подчертават, че деянието е извършено умишлено и са последвали значителни щети. Те квалифицират случая като особено тежък.

Министър Петкова оневинява Делян Добрев
Обновена

Министър Петкова оневинява Делян Добрев

От държавното обвинение изтъкват

Припомняме, държавното обвинение си задава въпроса защо Добрев не е упражнил контрол върху плащанията още от преди три години, когато бяха повдигнати обвинения на шефа на Риск Инженеринг Богомил Манчев.

Освен това, точно преди седмица прокуратурата повдигна обвинения на двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) - Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка. От нея е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро. Договорът бил за неизгодна продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" на "Атомстройекспорт" през 2007 година.

Два дни по-късно заради същата неизгодна сделка бяха повдигнати обвинения на бившия министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров.

От прокуратурата обещаха да има още обвинени за "Белене". На брифинг на 19 октомври говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан и ще бъдат привлечени и други. На въпроса защо това се случва преди изборите, Арнаудова подчерта, че прокуратурата не работи заради, по време, след избори. Обвинителите работели въз основа на доказателства, без оглед на другите събития в страната.

От съобщението на прокуратурата до медиите става ясно, че доказателствата от разследването сочат, че през 2004 г. НЕК е провела процедура за избор на архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ "Белене". Бил избран изпълнител "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" /Парсънс/.

В резултат на това на 31 януари 2005 г. бил сключен Договор № I-455-05. С него възложената работа се разделяла на две фази: Фаза I - "Фаза на развитие и договаряне на проекта" и Фаза II - "Фаза на изпълнение на проекта". Първата фаза включвала избор на строител на ядрена централа, подготовка и подписване на договор, а втората фаза - проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ "Белене".

На 28 март 2012 г. Министерският съвет решава да се прекрати изграждането на ядрената централа на площадката "Белене". Ден по-късно решението е потвърдено и от парламента.

От прокуратурата уточняват, че въпреки решенията за спиране на строежа, договорът с Парсънс Иендси Юръп Лимитед" /Парсънс/ от 31 януари 2005 г. не е бил прекратен. Поради тази причина НЕК е продължила да плаща по този договор. Така сумата, която е изплатена на Парсънс след 28 март 2012 г., е в размер на 4 561 697, 27 евро.

От държавното обвинение изтъкват, че тогавашният министър в кабинета "Борисов 1" Делян Добрев е знаел това, но въпреки вменените му права и задължения не е предприел никакви действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично от него решение за спиране на строежа на Белене.

По време на разследването не са установи каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на "БЕХ" ЕАД, "НЕК" ЕАД относно дейности, които касаели договора с Парсънс след прекратяване на изграждането на АЕЦ-а.

Въпреки че изпълнителният директор на НЕК изпратил изрично писмо с Меморандум до Добрев, той не взел отношение по тези въпроси.

По този начин, изтъкват от прокуратурата, в качеството си на министър Делян Добрев не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание.

Наказателното преследване на Делян Добрев е възпрепятствано от факта, че той към момента е народен представител в 43-тото Народно събрание и се ползва с имунитет.

Поради тази причина след предложение на наблюдаващите прокурори от 19 октомври, обвинител номер 1 Цацаров е сезирал Народното събрание. Съгласно Конституцията в тези случаи именно парламентът е органът, който може да разреши възбуждане и наказателно преследване срещу Добрев, уточняват от прокуратурата.

Малко след 12.00 часа от ГЕРБ съобщиха, че Делян Добрев доброволно се отказва от депутатския си имунитет. Той ще внесе още този следобед заявление до ръководството на Народното събрание.