Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че прокуратурата си е свършила работата по делото срещу съдия Румяна Ченалова.

"Моята преценка за работата на колегите по този случай е много добра. Прокуратурата ще продължава да върши работата си точно по този начин. Ние нямаме намерение да спрем до тук", заяви главният прокурор във Велико Търново, цитиран от "Дарик".

Отношението на Цацаров към предложенията на правителството за конституционни промени е положително. Като цяло идеята е реалистична, звучи прагматично и осъществимо. Според Цацаров обаче промените в Конституцията трябва да вървят ръка за ръка с промени в процесуалните закони.

Не може да се промени каквото и да било в съдебните зали, без да бъдат променени основните правила, по които съд и прокуратура работят, посочи Цацаров. Той уточни, че идеята главният прокурор да се отчита пред парламента веднъж годишно, е на самата прокуратура. Това предложение стои на сайта на прокуратурата от ноември като изменение в закона за съдебната власт, уточни Цацаров.

"Не виждам нищо лошо в това. Така както има някаква форма на парламентарен контрол за останалите държавни институции трябва да ги има и по отношение на главния прокурор, упражняван първо от ВСС и после от парламента", коментира Сотир Цацаров.

Той съобщи още, че до седмица прокуратурата ще излезе с резултати по случаите с взривовете в Иганово и рухналия хотел "Вероника" във Варна.