Членът на Висшия съдебен съвет Цони Цонев се оттегля от поста си в Инспектората към съвета, за който скоро беше избран, съобщи БНР. В изявление до медиите той обявява, че така се противопоставя на опита за уронване на престижа на съдебната власт.

Припомняме, изборът на председателя на етичната комисия за съдебен ревизор бе подложен на остра критика от редица неправителствени организации.

"Във връзка с общественото и медийно напрежение, което се създаде по повод моята номинация за инспектор във ВСС, заявявам, че нито един от изнесените факти не отговаря на истината. Аз съм дългогодишен прокурор и в целия си професионален и личен път съм спазвал принципите на почтеност и законност", заявява Цонев в отворено писмо, цитирано от mediapool.

За разлика от останалите деветима членове на институцията, Цонев не получи необходимите 160 депутатски гласа от един път и се наложи ГЕРБ да искат прегласуване, за да бъде избран.

В отвореното писмо той заявява още, че се противопоставя на опитите да бъде
уронен престижът на законодателната и съдебната власт чрез несъстоятелни обвинения.
 "Аз съм човек с лично достойнство и затова взех решение да не встъпя в длъжност, независимо че бях избран с 2/3 мнозинство.

С позицията си да се оттегля още веднъж подчертавам факта, че процедурата по номинациите и избор на инспектори бяха прозрачни и отворени за обществото и всички институции", казва Цонев.