Основно предизвикателство пред целия свят е тероризмът и търсенето на баланс между спазването на човешките права и сигурността на хората.

Това заяви правосъдният министър Диана Ковачева в залата на БАН при откриването на 75-та Конференция на Асоциацията по международно право, домакинствана от София.

Ковачева припомни и атентата на бургаското летище преди месец: "За съжаление няма държава, която да е имунизирана и защитена до край от терористичните атаки и именно заради това тероризмът и според международното право е най-тежкото престъпление с най-сериозни последици, тъй като е заплаха за целия свят."

Министърът изтъкна, че новите участници в международните отношения, социалната, икономическата и политическата динамика, многополюсната структура на властта, както и новите заплахи за сигурността допринасят допълнително за сложността на средата, в която живеем.

„В този смисъл международното право може да бъде източник на ред и яснота. То би могло да ускори рамката за мирно решаване на спорове, да регулира отношенията между различните участници и да допринесе за изясняване на техните права и задълженията, обясни още Ковачева.

По думите й международното право може да стимулира развитието на технологиите и да улесни обмена както на знания така и на стоки.

Именно за това не е изненадващо, че управлението на световните финансови кризи, защитата на световната общност, отговорът на конфликтите, които излизат извън националните граници и защитата на общественото здраве и безопасност са поставени  във фокуса на международното право, допълни правосъдният министър.
Според нея, за да отговори на предизвикателствата, които възникват пред него международното право трябва да покаже гъвкавост.

Една от основните задачи е неговите актове да направят възможно това - достиженията на науката да бъдат разбрани и преведени на езика на правото, подчерта Ковачева и добави, че международното право трябва да осигури справедливост при извършването на тежки престъпления, които държавите не могат или не желаят да преследват в рамките на собствената си юрисдикция.

Много важен аспект от развитието на международното право според правосъдния министър е темата за постоянното международно наказателно правосъдие, както и темата за военните престъпления, престъпленията против човечеството и геноцида.
На конференцията присъства и шефът на ВАС Георги Колев.

Според него присъствието на толкова много представители на различни правни системи е показател, че Асоциацията по международно право е пътят за общото съгласие, пътят за утвърждаване на международния закон.

За нас най-ценното е да се запознаем с вашия опит и когато и където можем да го приложим на практика, заяви Колев и изрази надежда, че гостите на конференцията ще останат с един приятен спомен от България.

До сряда в рамките на конференцията ще се проведат десетки сесии, работни групи и дискусии, засягащи теми като Права на човека, Международна защита на потребителите, Имунитети на държавата, Ислямското право и международното право и др.