Цяла Европа ще наблюдава съдебния процес срещу ексминистъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Само така ще се види дали България има достатъчно сили да проведе един процес, съобразен с принципите на правовата държава.

Тази закана отправи единият от защитниците на Цветан Цветанов, дългогодишният германски депутат Ханс-Петер Ул, минути след като напусна заседателната зала, в която днес бе даден ход на делото срещу Цветанов.

 

Припомняме, бившият министър на вътрешните работи е обвинен за това, че е написал шест пъти "НЕ" под искане за подслушване на бившия шеф на РЗБОП - Велико Търново Орлин Тодоров, разследван за извършване на тежки престъпления.

И днес в съдебната зала се чу обвинението, че с решението си Цветан Цветанов е осуетил наказателното разследване и разкриването на престъпления. Пред журналисти обвиняемият Цветанов отново не успя да отговори защо не е дал съгласието си за използване на СРС-та, като се оправда с това, че отговорите на тези въпроси могат да бъдат дадени единствено в съдебното заседание.

Защитникът му Ханс-Петер Ул пък за пореден път уличи българката прокуратура във водене на политически процес от страна на прокуратурата.

"Нападението срещу г-н Цветанов се случи няколко дни преди самите парламентарни избори, чиято кампания започна доста противозаконно с обвиняващи твърдения на прокуратурата. Прокуратурата взе партийната страна в демократичния процес на изборите", заключи още Ул и напомни на прокуратурата, че не е партия, а е орган, който трябва да разследва.

В защита на своя клиент бившият немски депутат заяви, че единствено съдът може да каже дали Цветанов има вина за случилото се и дали следва да бъде осъден. Ханс-Петер Ул не пропусна и този път да изтъкне своите добри отношения с бившия министър на вътрешните работи, с когото се познавали от много време.
Ул се е впечатлил от работата на Цветан Цветанов като силов министър и по-специално от борбата, която той води с корупцията и организираната престъпност у нас. "За мен е въпрос на чест да защитавам г-н Цветанов като негов адвокат", гордо заяви Ханс-Петер Ул.

Иначе Цветанов не се притеснява от делото. "Това е опит за политическо дискредитиране", коментира от своя страна подсъдимият бивш министър. Той за пореден път увери, че "никога и по никакъв повод не е било указано никакво въздействие върху която и да е било служба или директор". По думите му, във всички тези четири години като министър е давал пълна оперативна свобода на колегите си.

Първото официално заседание на делото срещу Цветанов продължи повече от три часа, в което бе прочетен целия обвинителен акт на прокуратурата - за близо два часа и се чуха разказите на трима свидетели от Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР.

Единият свидетел е самият шеф на дирекцията Румен Ганев. Двамата свидетели, Юли Божинов и Тони Тодоров, разказаха, че оперативната им разработка срещу Орлин Тодоров е била изненадващо спряна от по-високо ниво, не са дадени никакви обяснения и тя е била изпратена в архива на дирекцията в София. Това като цяло е замразило разследването срещу бившия шеф на РЗБОП - Велико Търново. "Не мога да каже, че е имало натиск. Просто беше необяснимо", заяви пред съдията свидетелят Божинов.

Другият адвокат на Цветанов Менко Менков се опита да разтълкува пред журналисти показанията на свидетелите. „Има много голяма разлика между оперативното дело, което са водили двамата свидетели и досъдебните производства, които се водят срещу г-н Тодоров. Самият Румен Ганев, директор на Вътрешна сигурност, заяви, че той е дал разрешение да се прекрати оперативното дело на "Вътрешна сигурност", защото според инструкцията на МВР за тази вид дейност, те са длъжни да го направят след като се образува досъдебно производство.

Те не са го направили и са чакали г-н Ганев да им каже да го направят. Г-н Румен Ганев обясни, че е трябвало да си вършат прецизно работата, защото при предишен случай, когато са задържали директора на ТЗБОП в Пазарджик - Грозданов, досъдебното производство е прекратено и г-н Грозданов е завел дело, че Вътрешна сигурност си е превишила правата", подробно обясни защитникът Менков.

В подкрепа на своя клиент Менко Менков напомни, че обвинението на Цветанов е повдигано за 2009 година, а показанията на свидетелите са за нещо, станало през 2011 година. "Чухте ли днес името на г-н Цветанов в залата, освен когато съдията му провери самоличността. Нито един от свидетелите не назова нищо за г-н Цветанов и не подкрепи обвинението. Свидетелите не познават г-н Цветанов, никога не са ходили при него", попита и сам намери отговор Менков.

Датата на следващото заседание срещу бившия силов министър Цветан Цветанов по едно от трите му обвинения е насрочено за 24 януари, а резервните дати са 13 и 14 февруари.
Тогава се очаква да бъдат изслушани, по желание на защитата на Цветанов, свидетелите Калин Георгиев, Цветан Иванов, Мирослав Маринов и Цветомир Маринов.