Илиян Здравков, убил 23-годишната Вероника на 28 февруари, имал влезли в сила 6 присъди, съобщи БТА.

На пресконференция на МВР във Велико Търново стана ясно, че Здравков е убил младото момиче "докато си чакал влака за Горна Оряховица", след като си е търсел работа във Велико Търново.

Той бил на жп гарата, за да хване в 19.32 ч. пътническа композиция. Тогава той видял 23-годишната Вероника да напуска работното си място - мебелния магазин на 200 м от гарата. Щом видял момичето да пресича линиите и да се отправя към града по пустата и неосветена пътека, му хрумнало да я обере.

Проследил я през моста на река Янтра и на около 15 метра в ляво от него, я цапардосал по главата с тесла, която носел със себе си.
Продължил да нанася удари, докато момичето спряло да мърда.

После завлякъл тялото в реката, прибрал оръжието, дамската чанта на Вероника и мобилния й телефон и успял да се качи в мотрисата към Горна Оряховица.

Влакът пристига по разписание в 19.37 ч., а в 19.42 той вече опитвал да използва дебитната карта на жертвата си на банкомата в гаровата сграда.
Данните от системата "Борика" обаче били получени в МВР едва на 5 март около 16 ч.

40-годишният рецидивист е направил пълни самопризнания, обяснил, че не знае защо е продължил да удря Вероника и поискал да съдейства на разследването. Признанията си Здравков повторил и пред съдия вчера вечерта.

Предстои с Илиян Здравков да се извърши следствен експеримент. Припомняме, оръжието, с което е извършено убийството, бе открито едва след като Здравков бе арестуван вчера.

Илиян Здравков е с повдигнатото обвинение с постановление на наблюдаващия прокурор за задържане за 72 часа по НПК. В понеделник ще бъде поискана и мярка за задържане за постоянно под стража.