В „Света Екатерина" успешно оперираха тумор в шийната област, ангажиращ сънните артерии. Същият тумор е бил опериран без успех в друга болница, съобщават от лечебното заведение. Туморите на каротидното тяло са силно кръвоснабдени и макар и много рядко срещани, само около 0.1% от заболяванията на сънните артерии, могат да се изродят злокачествено, което налага тяхното оперативно премахване. Често обаче се определят като „неоперабилни".

Самото премахване на тумора е изключително рисковано поради прорастването на туморната маса в артериите, кръвоснабдяващи мозъка. Най-малката неточност при операцията може да причини остро фатално нарушение на мозъчното кръвообращение, което да доведе до мозъчен инсулт и фатален изход.

Съдовите хирурзи в „Света Екатерина" са успели след изключително рискована операция, продължила над 5 часа, да отстранят тумора, който заради предишната операция бил силно сраснал както в сънните артерии, така и в околните тъкани.

При премахването на тумора се наложило извършването на сложна реконструктивна операция на сънните артерии, която запазила нормалното мозъчно кръвообращение и живота на пациентката.

Пациентката трети ден след операцията е в стабилно състояние, без опасност за живота и в близките дни ще бъде изписана.

Вече повече от 25 години в „Света Екатерина" успешно се отстраняват „неоперабилни" тумори, ангажиращи големи кръвоносни съдове в различни области на тялото и крайниците.