Премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Михаил Миков намериха допирни точки - здравеопазването и готвените промени в сектора.

Изтегля се текстът в Закона за лечебните заведения, с който се даваше възможност за тяхната приватизация. Това обяви в Народното събрание по време на блиц контрола премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на левицата.

Щяло да се търси широк консенсус по реформата в сектор Здравеопазване. Проектът мина на здравна комисия. Целта на изтеглянето била да няма напрежение в другите сектори.

От БЧК заявиха, че имат готовност да предприемат действия по възстановяване на собствеността си - имота, дарен за да бъде изграден "Пирогов", като се ангажират да запазят изцяло предмета на дейност на националното здравно заведение. Още...

Министър-председателят отчете сериозната ситуация в здравеопазването и липсата на финансиране на сектора. Ние даваме и даваме, но хората не са доволни от здравеопазването, подчерта Борисов.

Михаил Миков изтъкна, че отговорът на Борисов внасял успокоение. Добре е, че правителството не стои зад приватизацията на части от лечебните заведения, коментира социалистът.

Според него в зала частта с приватизацията в закона трябвало да отпадне.

Припомняме, тази сутрин премиерът Бойко Борисов събра представители на парламентарно представените партии, здравния министър Петър Москов и социалния министър Ивайло Калфин на председателски съвет в кабинета на Цецка Цачева. Целта на разговорите бе министър-председателят да издейства подкрепа за предлаганите от Министерския съвет реформи в сектор Здравеопазване и по отношение на пенсионирането.

От „Атака" се обявиха против идеята за приватизация на болници. Според лидера на партията Волен Сидеров това са крайно либерални мерки, които ще влошат системата на здравеопазването.