Условна присъда получи медик, лекувал като кардиолог с фалшива диплома за специалност. От Районния съд - Стара Загора осъдиха И. В. (Иван Вуцов) на година и шест месеца затвор с изпитателен срок от три години, както и глоба в размер на 200 лева. Присъдата е за упражняване на професия без съответната правоспособност.

И.В. е признат за виновен, че упражнявал професия без съответната правоспособност, когато тя е свързана със здравеопазването на населението.

Районен съд - Стара Загора е разгледал делото по общия ред, в 13 съдебни заседания. Разпитани са свидетели и са приети множество писмени доказателства, изискани от РЗОК - Стара Загора, както и от две болнични заведения.

Съд иска оригинала на фалшивата диплома на кардиолога Вуцов

Съд иска оригинала на фалшивата диплома на кардиолога Вуцов

Процесът срещу мнимия доктор започва

Разследването срещу И.В. е установено, че през 1985 г. той е завършил висше образование "Медицина". През 1991 г. след успешно положен държавен изпит придобил права на специалист по "Вътрешни болести".

През същата година И. В. подал документи да бъде зачислен за специализация по "Кардиология". Със Заповед е бил зачислен за специализация в болница в гр. Стара Загора, като е започнал специализацията през юли 1991 г. За обучението му по специалност "Кардиология" му е била издадена книжка на специализиращия. През 1995 г. и през 1996 г. И. В. се явил на държавните изпити за специалност "Кардиология", които не издържал.

След второто си неуспешно явяване на държавен изпит по специалност "Кардиология" И. В. си купил фалшиво свидетелство за призната специалност "Кардиология".

За документа мнимият кардиолог от Стара Загора получи 2 г. условно

За документа мнимият кардиолог от Стара Загора получи 2 г. условно

Иван Вуцов е подсъдим за упражняване на професията в Стара Загора

С него от 16 май 2003 г. до 30 септември 2015 г. в гр. Стара Загора, е практикувал като лекар-кардиолог, сключвайки договори с НЗОК за изпълнение на високоспециализирани и специализирани медицински дейности от пакет "Кардиология" по специалност "Кардиология".

Мнимият старозагорски кардиолог с поредно обвинение

Мнимият старозагорски кардиолог с поредно обвинение

За упражняване на лекарска специалност без правоспособност

В същия период е упражнявал професията "лекар" със специалност "Кардиология" в три лечебни заведения в гр. Стара Загора, без да е имал за това съответната правоспособност, изискваща се за тази специалност, съгласно чл.13 ал.2 от Закона за лечебните заведение и утвърдените медицински стандарти по "кардиология" с Наредба от 25 януари 2010 г. на Министъра на здравеопазването.

Присъдата може да се протестира и обжалва пред Окръжен съд-Стара Загора.

Адвокатът на доктора с фалшива диплома също бил фалшив

Адвокатът на доктора с фалшива диплома също бил фалшив

Бил е лишен от адвокатски права за срок от три месеца

Припомняме, на 21 август 2015 г. разследване на БНР разкри, че въпреки установяването на факта, че дипломата за специалност на д-р Вуцов е фалшива, няма кой да го уволни.

На 25 октомври 2015 г. стана ясно, че освен в София, дело срещу Иван Вуцов е заведено и в Стара Загора, където докторът, освен за документна измама, е подсъдим и за упражняване на лекарска специалност без правоспособност. Там обаче делото не може да започне, тъй като адвокатите на Вуцов настояват в съда да се представи оригиналът на фалшивата диплома, който се намираше до този момент в Софийски районен съд.

На 11 януари 2018 г. Иван Вуцов бе осъден от Районния съд в Стара Загора също условно за срок от две години условно с изпитателен срок от четири години.