Здравният министър Петър Москов отрече Здравната каса да е в лошо финансово състояние, което може да е причина лечението да не се заплаща от държавата. „Кой ви каза, че касата има дефицит. Касата в момента, накрая на осмия месец, е на 68% изпълнение на бюджета", обясни Москов, цитиран от БНР. Той е категоричен, че в НЗОК няма дефицит.

Премиерът Бойко Борисов и министър Петър Москов прерязаха лентата на апаратура за лечение на онкологични заболявания в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски". С линейния ускорител ще могат да се обхванат всички нуждаещи се от радиохирургия пациенти. Борисов и Москов увериха, че ускорителят може всичко в областта на радиохирургията.

По думите на здравния министър, апаратът е „чудовище в света на медицината и в света на онкологията". Той съчетавал снайперска точност, тежката мощ като гаубица на лъчелечение, което да ликвидира тумори от по-малко от един милиметър до над 30 сантиметра. Българските граждани ще могат да ползват това наистина върхово достижение на световната медицина, коментира Петър Москов.

От своя страна премиерът Бойко Борисов уточни, че апаратурата е повече от кибернож, защото кинерножът имал до четири пациента, а този апарат можел да има по 15-16 пациента дневно.

„Този апарат, това лечение връща човека обратно и на работа, връща го в обществото и, пази Боже, този, който е закъсал, цялото му семейство, фамилията са в недобра форма за работа. Най-важната задача на реформата е да няма чакащи онкоболни за лечение", категоричен е премиерът.

Лечението щяло да се поеме по клинична пътека. Директорката на болницата отбеляза, че първият пациент ще може да се възползва в началото на ноември. С новия апарат нямало да се налага на българите да събират пари и да ходят в Турция.